Kenmerken Blue Zone

Er zijn 9 gemeenschappelijke kenmerken in de Blue Zones te vinden

1. Natuurlijk bewegen
De mensen uit de Blue Zones gebruiken geen vitaminepreparaten en bezoeken geen sportscholen. Natuurlijk bewegen is belangrijker. Ze leven in een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken. Ze doen aan tuinieren en hebben weinig mechanische hulpmiddelen voor het werk in huis en tuin. 

2. Doel
Zorg voor een doel in je leven waarvoor je iedere dag wakker wilt worden en je bed uit wilt komen. Het hebben van een doel kan een extra zeven jaar levensverwachting opleveren.

3. Weinig stress
Zorg voor zo min mogelijk stress. Stress wordt in verband gebracht met enorm veel ziekten en chronische ontstekingen. Zelfs mensen in de Blue Zones ervaren soms stress maar daarentegen verminderen ze dit weer door middagdutjes, happy hour en bidden.

4. 80%-regel 
 
Verlaag je calorie-inname met 20%. Eet tot je maag voor 80% vol zit. De 20% tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel kan het verschil zijn tussen het verliezen van gewicht of juist dikker worden. Mensen in de Blue Zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer. 

5. Plantaardig voedsel
In de Blue Zones wordt wel vis en vlees gegeten maar het maakt slechts een klein deel uit van het eetpatroon. Men eet veel fruit en groenten en dan vooral bonen! Tuinbonen, sojabonen, zwarte bonen, kikkererwten  en linzen, zijn de hoeksteen van de meeste honderdjarige eetpatronen.

6. Wijn
In Blue Zones drinkt men regelmatig, bijna dagelijks, wijn. Drink 1 - 2 glazen wijn per dag tijdens het eten of een gezellig samenzijn met vrienden.

7. Gemeenschap en religie
Het behoren tot een groep gelijkgestemden en het regelmatig bijwonen van op geloof gebaseerde diensten heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het kan 4 – 14 jaar aan de levensverwachting toevoegen.

8. Geliefden en familie
Bijna alle honderdjarigen in de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt. Tevens zijn ze trouw aan hun levenspartner en investeren tijd en liefde in hun kinderen. Ook gaan mensen niet met pensioen, maar blijven naar vermogen actief tot het einde van hun leven.

9. De juiste omgeving
De langstlevenden zijn geboren of bevinden zich  in sociale kringen die gezond gedrag vertonen. Een goede vriendenkring en voldoende sociale contacten dragen bij aan een extra lange levensverwachting.