Afronding IC-Health project: 35 MOOC's als resultaat!

maandag 3 december 2018

  • HANNN

Verbeteren van digitale gezondheidsvaardigheden in Europa

Na twee jaar intensief samenwerken zijn er in het Europese project IC-Health 35 online cursussen (MOOC's) in acht verschillende nationale talen ontwikkeld!

IC-Health richt zich op het verbeteren van digitale gezondheidsvaardigheden in Europa door het ontwerpen, testen en valideren van een serie open, online cursussen. Dit om mensen te helpen online gezondheidsinformatie beter te kunnen vinden, begrijpen, beoordelen en toepassen. MOOC's (Massive Open Online Courses ) zijn online cursussen, gratis toegankelijk en er is geen voorkennis nodig.

De betrokken partners uit Engeland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Duitsland, Nederland, Spanje en Zweden hebben allen MOOC's gecreëerd voor vijf verschillende doelgroepen zoals: kinderen, adolescenten, zwangere- en borstvoeding gevende vrouwen, ouderen (60+) en diabetes patiënten.
Om de belangstelling te vergroten en het nut te waarborgen, werden de MOOC's van IC-Health ontwikkeld via een co-creatieproces. De doelgroep werd rechtstreeks betrokken bij de ontwikkeling van de inhoud en structuur van de MOOC's en hiervoor werden discussiegroepen en bijeenkomsten georganiseerd. De MOOC's werden ontwikkeld met de specifieke behoeften en wensen van de gebruikersgroepen voor ogen om een goede gebruikerservaring te garanderen. Bekijk hier de leaflet van het project (NL, pdf)

Door ScanBalt BioRegion is HANNN gevraagd om de coördinatie voor dit project in Nederland op zich te nemen en een MOOC te ontwikkelen voor de doelgroep 60-plus.

 

Video's IC-Health

Om de resultaten van het IC-Health-project onder de aandacht te brengen, zijn er promotionele video's gemaakt met ondertiteling van het desbetreffende land. Elke video richt zich op een specifiek aspect van het project.

De eerste video, IC-Health Project, geeft een kort overzicht van het project en hoe partners hebben bijgedragen aan het verbeteren van digitale gezondheidsvaardigheden in Europa. De tweede video, IC-Health co-creation activities, is een diavoorstelling van de co-creatie activiteiten die werden uitgevoerd met de vijf vooraf geïdentificeerde doelgroepen. Het bevat foto’s van samenwerkingen uit alle betrokken landen. De derde video, IC-Health MOOC's, is een korte uitleg over het gebruik van de MOOC's.

Hieronder kunt u de video's bekijken, deze zijn Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling.

                  IC-Health Project                                      IC-Health co-creation activities                                    IC-Health MOOC's

Ontdek de IC-Health MOOC's

35 MOOC's zijn ontwikkeld en beschikbaar in acht EU-talen (Engels, Frans, Italiaans, Deens, Duits, Nederlands, Spaans en Zweeds) voor de vijf verschillende doelgroepen: kinderen, adolescenten, zwangere- en borstvoeding gevende vrouwen, ouderen (60+) en diabetes patiënten. HANNN heeft zich gericht op een Nederlandse MOOC voor de doelgroep 60-plus.

 

                      Klik hier voor een overzicht van alle MOOC's of kijk op de website https://ichealth-moocs.eu
                                               Wilt u gelijk door naar de Nederlandse MOOC? Klik dan hier

De MOOC's zijn vrij te gebruiken op individuele basis maar ook in te zetten bij educatie doeleinden, voor 60-plussers die hun digitale gezondheidsvaardigheden willen verbeteren!
Heeft u vragen? Stuur dan een mail aan allette.snijder@hannn.eu

Afronding

Op 18 oktober 2018 organiseerde het IC-Health consortium de eindconferentie in Brussel waarbij de resultaten van het project werden gepresenteerd en besproken. Tijdens het evenement konden de projectpartners de belangrijkste resultaten van IC-Health delen met een divers en betrokken publiek, waaronder adviesbureaus, privébedrijven, academici, instellingen en beleidsmakers. Externe sprekers debatteerden over de gezondheidsresultaten en over het belang van (digitale) gezondheidsvaardigheden vanuit verschillende invalshoeken. Lees hier meer over de eindconferentie (Engelstalig).

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network