Alles is gezondheid… conferentie: “We vieren niet het slot van fase 1, maar het begin van fase 2”

dinsdag 21 februari 2017

  • HANNN

De vierde Alles is gezondheid…-conferentie vond plaats op woensdag 15 februari 2017 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Een inspirerende dag, met interessante sprekers, boeiende inspiratiesessies en muziek.
Minister Edith Schippers van VWS: "Het enthousiasme en de energie van Alles is gezondheid… vasthouden en verankeren, daar gaat het om. Met alle partners werken om een blijvende beweging te kunnen maken." Staatssecretaris Martin van Rijn zei daarover: “We vieren niet het slot van fase 1, maar het begin van fase 2!”

Een beweging in gang

Onderzoekers Matthijs van den Berg (RIVM), Dirk Ruwaard (universiteit Maastricht) en Marleen Bekker (Radboud universiteit) vertellen over de opbrengsten en resultaten van drie jaar Alles is gezondheid… Matthijs van den Berg, die het effect van het Nationaal Programma Preventie (NPP) onderzocht, concludeerde dat de inspanningen van partijen die werken aan het NPP, resulteren in concrete resultaten. Over Alles is gezondheid…, onderdeel van het NPP, concludeerde hij dat de monitor aantoont dat partners serieus samenwerken om de uitvoering van hun pledges te realiseren.

Alles is gezondheid… brengt een beweging in gang,” constateerde Marleen Bekker. Zij en hoofdonderzoeker Dirk Ruwaard onderzochten de activiteiten van het programmabureau en een aantal pledgehouders, draaiden enkele dagen mee met het programmabureau, voerden literatuuronderzoek uit en interviewden partners. “Voorheen was het vooral de taak van de overheid om de regie te voeren; het veld was daarbij de uitvoerende partij. Binnen dit programma voeren de partners de regie over hun eigen activiteiten en faciliteert de overheid om de doelen uit het NPP te realiseren. Dat is een wezenlijke verandering.” Ook geeft Alles is gezondheid… volgens de onderzoekster een mooi overzicht aan initiatieven op gezondheidsgebied. “Bestaande initiatieven, initiatieven die een extra impuls hebben gekregen door Alles is gezondheid… én nieuwe initiatieven.”

Maar ook groeit het aantal pledges nog steeds. Met in 2016 45 pledges erbij staat de eindstand op 309. “Die groei is mooi, maar vooral mooi is dat partners steeds meer domeinoverstijgende verbindingen leggen in de pledges,” stelde Matthijs. “Steeds meer partners werken samen bij het uitvoeren van één of meer activiteiten van de pledges.”

Interessant en boeiend programma

Met sprekers als Wouter Hart (Verdraaide organisaties), staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS, Peter Bennemeer (Ziekenhuis Bernhoven), Andrew Simons (Movare),  Fleur Imming (gemeente Amersfoort) en minister Edith Schippers werd op het hoofdpodium een inspirerend programma neergezet. Professor klinische neuropsychologie Erik Scherder nam de aanwezigen mee op een muzikale rondreis en vertelde wat muziek doet met onze hersenen.

Intussen beleefden deelnemers in de regiowagons hun eigen avonturen. In de regiowagon van HANNN bijvoorbeeld werden smoothies bij elkaar gefietst en speelden deelnemers het spel Garfield vs. Hot Dog, een spel waarmee kinderen (én volwassenen) een gezonde leefstijl kunnen ontwikkelen.

Op het podium

Natuurlijk was HANNN ook te vinden op het podium. Daan Bultje (directeur HANNN) en Barry Popma (kwartiermaker bij de Vitale Revolutie in Zeeland) gaven een presentatie over hun regionale ambities.

Beide regio’s werken aan een regio waar mensen langer en gezonder leven dan elders in de wereld.

Barry en Daan vertelden hoe zij partners bijeenbrengen en nieuwe producten, diensten en concepten ontwikkelen die bijdragen aan preventie, het herstelproces, betere gezondheidszorg en zelfmanagement. “Met de eigen kracht van hun regio als uitgangspunt,” stelde Barry. Daan vulde aan: “Als HANNN maken wij ook gebruik van de MAEX-index van Kracht in NL, om zoveel mogelijk regionale initiatieven ook landelijk op de kaart te zetten. Zo kunnen het noorden en zuiden elkaar vinden en elkaar helpen om bij te dragen aan meer gezonde jaren.”

Het uitgebreide verslag van deze conferentie leest u op de website van Alles is Gezondheid...

 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network