Blauw peloton denderde door het Friese landschap

vrijdag 28 september 2018

  • HANNN

Healthy Hundred Tour: Grote idealen op smalle banden

Terwijl hemelsbreed 100 meter verderop 100 Friese paarden zich opmaakten voor De Stormruiter, stapten vrijdag 28 september 100 wielrenners op hun stalen ros voor hun persoonlijke strijd tegen de elementen. Het peloton bestond uit Noord-Nederlandse ondernemers die gehuld in blauwe shirts samen 100 kilometer fietsten. Wat hen bond is de liefde voor het fietsen en de ambitie een bijdrage te leveren aan een gezonder Noord-Nederland. Gastheer - tevens start én finishplaats - was dit jaar De Friesland Zorgverzekeraar.

De Healthy Hundred Tour viel samen met de laatste werkdag van Bert van der Hoek. Hij verruilt per 1 oktober zijn functie als directeur bij De Friesland Zorgverzekeraar voor een rol als bestuursvoorzitter bij het Trimbos Instituut. Van der Hoek was niet alleen gastheer, maar maakte ook onderdeel uit van het peloton, waarin verder onder andere oud Nederlands Kampioene Anouska Koster en voormalig schaatscoach Gerard Kemkers meereden. Bert van der Hoek: “De ambitie van de Healthy hundred om een gezonde beweging op gang te brengen past er goed bij de visie van De Friesland dat mensen elkaar willen helpen vitaal te leven.”
 

Voor de start ontving Van der Hoek een schilderij van een kleurrijk peloton, vervaardigd door kunstenares Olja Maier. 'Wat ontzettend mooi! Dit krijgt een plaatsje in mijn nieuwe kantoor.'.  

 

Leeuwarden - Heerenveen - Leeuwarden

Begroet door een vriendelijk zonnetje, stapten de deelnemers in drie groepen op de fiets. Onder begeleiding van 4 ervaren motards per groep, werd het blauwe peloton door het verkeer van Leeuwarden heen geloodst. Van daaruit ging de tocht richting zuiden en werden dorpjes als Raerd, en Terherne gepasseerd. Een van de groepen werd opgeschrikt door een valpartij, maar de schade bleef gelukkig beperkt. Twee heren kwamen door materiaalpech op achterstand, maar konden door het konvooi teruggebracht worden naar de laatste groep. Ook kwamen een aantal groepen erachter dat niet alle bruggen in Fryslân vervangen zijn door aquaducten, zodat er niets anders opzat dan te wachten tot de pleziervaart was gepasseerd. 

 

Thialf

Halverwege de tocht werd gepauzeerd in Thialf, kraamkamer van schaatslegenden. Thialf directeur Marc Winters nam kort het woord om te vertellen over de vernieuwingen van de afgelopen jaren. 'Veel mensen denken dat hier alleen in de winter iets gebeurt, maar Thialf is alle seizoenen in bedrijf. Wij hebben altijd te maken met de balans tussen topsport en onze maatschappelijke functie. Thialf is er voor de wereldtop van het schaatsen, maar ook voor de lokale verenigingen.' 

Nadat de koffie thee en enige koolhydraten genuttigd en de bidons hervuld waren, werd begonnen aan de terugtocht. Ondanks de tegenwind en een verdwaald spatje regen wisten de renners Leeuwarden in een strakke tijd te bereiken. Hier werd gezamenlijk afgesloten met een gezonde maaltijd, op smaak gebracht met sterke wielerverhalen.  

 

De Route

Herbeleef de route met 'Relive' 


 

Healthy Hundred Tour

De Healthy Hundred Tour is een initiatief van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) en het zakelijke wielernetwerk Grinta Business Cycling. Aanleiding is de Healthy Ageing Tour die elk jaar in april georganiseerd wordt, waarbij de wereldtop van het vrouwenwielrennen in onze regio de strijd aan gaat.
 

Gelukkig hebben we de foto's nog!

Foto's: Gert-Jan Warrink

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network