Carduso Capital: 31 miljoen om de Life Sciences in het noorden te financieren

dinsdag 22 november 2016

  • HANNN

Vakblad Biotech NEWS & Life Sciences heeft in de uitgave van november een artikel over Carduso Capital gepubliceerd, waarvan hier een kort verslag wordt gedaan. Het volledige artikel zal binnenkort online te vinden zijn op de website van Biotech NEWS & Life Sciences.

Carduso Capital, een nieuw investeringsfonds op het gebied van life sciences, heeft een duidelijk doel: het aantrekken van de bedrijfsmatigheid in de regio. Om dit doel te kunnen bereiken gaat het jonge bedrijf investeren in initiatieven die een link hebben met het aanwezige kenniscomplex van het noorden, bestaande uit het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste gelden uit het fonds, dat inmiddels is gesloten, zijn al uitgekeerd. 

Aan deze eerste investeringen is een lange weg vooraf gegaan. Al in 2005 speelde Frits Kok met het idee om een investeringsfonds op te zetten, want zoiets bestond nog niet in het noorden. ‘Alleen kleine private fondsjes die samen goed waren voor 1,5 tot 2 miljoen. Als je echt geld nodig had om iets in de markt te zetten, was dat er niet.’ Om zijn plan te realiseren heeft hij de hulp ingeroepen van Koos Koops en Robert Polano, die net als hij eigen bedrijven hebben gehad en specialist zijn op hun vakgebied. Koos Koops beschikt over grote kennis van de farmaceutische industrie, Robert Polano is expert op financieel gebied en Frits Kok zelf brengt zijn kennis van technologische ondernemingen in. 

De drie partners hebben de daad bij het woord gevoegd en hebben in vijf jaar de eerste vijftien miljoen verzameld. ‘De andere 15 miljoen konden we daar binnen een jaar aan toevoegen, zodat we het fonds dit jaar konden sluiten. Nu hebben we vijf jaar de tijd om te investeren.’ De gesprekken komen pas echt goed op gang nu er daadwerkelijk genoeg geld is om te verdelen. Niet zomaar ieder initiatief kan een investering verwachten. ‘Het plan moet valide zijn, het team goed, de doelstelling regionaal en het allerbelangrijkste is dat wij natuurlijk in het plan moeten geloven. Ziet één van ons drieën het niet zitten, dan gaat het niet door.’ 

Frits Kok, Robert Polano en Koos Koops.
Frits Kok, Robert Polano en Koos Koops.

De eerste investering van Carduso Capital was in Pure IMS, een bedrijf dat vanuit de Rijksuniversiteit Groningen een medisch hulpmiddel heeft ontwikkeld om medicijnen in poedervorm te kunnen toedienen bij patiënten met een longziekte. Deze investering past helemaal in het beoogde plaatje. ‘Het is een bekend geneesmiddel en een nieuw device, waardoor het traject te overzien is. We verwachten binnen twee tot vier jaar een positief resultaat.’ 

Meer weten over Carduso Capital? Klik hier.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network