De Leefplezier App helpt mensen om met meer leefplezier gezond oud te worden

woensdag 22 juni 2016

  • HANNN

De eerste week van juni stond in het teken van Building the Future of Health. Het initiatief Alles is gezondheid… blikt hierop terug in een aantal interviews met interessante sprekers op dit grootschalige event.

Dit keer vertelt onderzoeker Bertus Jeronimus, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, over de Leefplezier App.

Deze app ontwikkelde de Rijksuniversiteit Groningen voor 55-plussers om meer inzicht te krijgen in de ingrediënten die bepalend zijn voor het leefplezier van ouderen en ouderen te helpen om met meer leefplezier vitaal oud te kunnen worden.

“We richten ons specifiek op ouderen (55-plussers), omdat meer aandacht voor ouderen nodig is,” stelt onderzoeker Bertus Jeronimus. “Niet alleen worden mensen steeds ouder, je ziet ook een nieuwe generatie ouderen ontstaan met andere leefwensen. De Volkskrant kopte onlangs ‘70 is het nieuwe dertig’. Ouderen zitten niet langer meer weg te teren achter de geraniums, maar staan vol in het leven,  zoals ex-Eurocommissaris Neelie Kroes (bijna 75), filmmaker Paul Verhoeven (77) en schrijver Jan Siebelink (77).
Mooie voorbeelden natuurlijk, maar hoe bereik je nu dat vitaal oud worden voor iedereen is weggelegd? Want dat is helaas lang niet altijd het geval.”

Nieuwe generatie vraagt nieuwe zorg

Volgens de onderzoeker vraagt een nieuwe generatie om een nieuwe zorg. “De Leefplezier App geeft ons inzicht in welke ingrediënten bepalend zijn voor het leefplezier van ouderen. Want wie zijn zij eigenlijk, die nieuwe generatie ouderen en wat hebben zij nodig om hun leefplezier op hogere leeftijd op peil te houden?  Deze inzichten kunnen worden gebruikt bij de herinrichting van de zorg, zoals zorg op maat op basis van behoefte. Uit diverse onderzoeken blijkt dat meer tevredenheid ervoor zorgt dat mensen weerbaarder worden, makkelijker met klachten kunnen omgaan en minder zorg nodig hebben, hetgeen ook kosten reduceert.”

Zelfgekozen moment

“We kozen voor een app als middel, omdat oudere mensen mee kunnen doen op een moment dat hen uitkomt, zonder dat zij ergens naar toe hoeven te gaan,” legt Bertus uit. “Dertig dagen lang moeten deelnemers op drie momenten van de dag een aantal vragen beantwoorden binnen een achttal zelfgekozen thema’s als bewegen, slaap en zingeving. Virtuele assistent Emma leidt hen door het programma heen en met gamifications tools proberen we deelnemers te motiveren. Zo leuk, leerzaam en makkelijk mogelijk als maar kan, dat was ons doel.” 

Leven met meer leefplezier

Naarmate deelnemers langer mee doen, worden hun resultaten steeds specifieker. “Het mooie is dat dagelijkse activiteiten worden gekoppeld aan de leefplezierscores,” zegt Bertus. “Iemand kan er achter komen dat hij op dagen dat hij zich depressief voelt, heel veel televisie kijkt, zonder dat dit hem geluk bezorgt en kan voor een andere invulling van zijn dag kiezen. Of deelnemers ontdekken dat zij zich heel gelukkig voelen als zij zich onder mensen bevinden en kunnen meer sociale activiteiten gaan ondernemen. Of juist het omgekeerde: mensen ontdekken dat ze zich gelukkiger voelen op momenten dat zij alleen zijn.”

Maar je weet toch zelf wel wat je leuk vindt, daar heb je toch geen app voor nodig? “Dat zou je inderdaad denken,” zegt de onderzoeker. “Maar dit is lang niet altijd zo. Veel dagelijkse patronen doen we onbewust zonder daarbij na te denken en bij oudere mensen zijn deze door hun langere levensduur nog sterker verankerd. Daar komt nog eens bij dat niets zo veranderlijk is als het leven zelf. En soms passen oude patronen niet meer in een nieuwe situatie en maken die je ongelukkig zonder dat je daar bewust van bent. Onze app geeft op heldere wijze meer inzicht in welke factoren je gelukkig maken.”

Meer weten?

Klik hier voor het gehele nieuwsbericht op de site van Alles is Gezondheid...

Meer informatie over de app? Kijk dan op de website www.leefplezierapp.nl of neem contact op met leefplezier@rug.nl. Tevens kan de app worden gedownload in de Appstore of Playstore. Gebruik de code ‘LEEF’ om toegang te krijgen tot de app.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network