De toekomst van Health: veelbelovende Startups

dinsdag 7 juni 2016

  • HANNN

Het voornaamste doel van HANNN is gezonder ouder worden. Dat streven levert nogal wat initiatieven, ideeën en startups op. Cosmonio, FitGaaf en DAPP zijn hier voorbeelden van.

Cosmonio

Ioannis Katramados is de oprichter van Cosmonio: een speciale software die belangrijke informatie uit beelden kan halen. Werk dat men normaal gesproken zelf doet, kan door nieuwe systemen geassisteerd worden, of zelfs geheel overgenomen. Cosmonio bouwt apparaten die bijvoorbeeld bacteriën kunnen tellen in waterbronnen, om effectief en snel te bepalen of het gezond is. De software is zo intelligent dat het patronen bloot kan leggen, die mensenogen soms ontgaan. Een ander deel van het bedrijf houdt zich bezig met het maken van 3D-beelden, waarmee sneller meer te zien is. Het doel van Cosmonio is om dit systeem door te laten dringen in de operatiekamer: de chirug kijkt naar een 3D-afbeelding, en in combinatie met een 3D-bril kan hij het beeld laten draaien door met zijn handen te zwaaien.

FitGaaf
Oprichter van het bedrijf FitGaaf is Tom Steffens. FitGaaf helpt mee aan een gezondere leefstijl voor voornamelijk kinderen. De basis is een kalender met belongsstickers voor bijvoorbeeld het drinken van water, gezond eten, goed slapen of flink bewegen. Het idee klinkt heel eenvoudig, maar het product is constant ontwikkeld de laatste jaren. Studenten Toegepaste Psychologie hebben bijvoorbeeld meegedacht over de beloningsstructuur. Ook wordt er gewerkt aan een bijbehorende app die kinderen helpt herinneren dat ze een actie uit moeten voeren.

DAPP
DAPP maakt het leven makkelijker, en de zorg misschien wel beter. De app vereenvoudigt de procedure rond transplantaties van organen. Daniëlle Tielliu-Nijkamp bedacht de Donatie app (DAPP), die de communicatie rondom zo’n transplantatie integreert. Men ziet in één oogopslag wat en wanneer moet gebeuren. De app geeft bijvoorbeeld aan wanneer een orgaan arriveert en of alle goedkeuringen binnen zijn. Daarnaast is alle data via deze weg bijeen, waardoor onderzoek en kwaliteitscontrole mogelijk wordt.

Healthy Ageing Startup Meetup
Startende ondernemers en bedrijven die zich inzetten voor een actieve en gezonde maatschappij, kunnen zich aansluiten bij de Healthy Ageing Startup Meetup. Het doel is om dit soort initiatieven te ondersteunen, ongeacht in welke sector je actief bent. Klik hier voor meer informatie over de Startup Meetup.

Het volledige artikel in het AHA!magazine lees je hier.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network