Filmpjes maken voor een nieuwe toekomst in aardbevingsgebied

donderdag 28 april 2016

  • HANNN

Wie de jeugd heeft... Scholenproject Kansen voor Kinderen werkt aan de toekomst van de aardbevingsregio.

Onderstaand artikel is afkomstig uit het Dagblad van het Noorden en geschreven door Erik van der Veen. 

Zelden zullen filmmakers zo onbekommerd door hun eigen première heen hebben gekwebbeld. Het enthousiasme spatte er op 15 april af bij het debuut van de filmpjes die de leerlingen van basisschool Hiliglo in Holwierde de afgelopen weken hebben gemaakt. ,,Wow, dat is vét cool!’’, piept plotseling een stemmetje vanaf de eerste rang als de wraakzuchtige aardappel Harus na een achtervolging met explosies en gemaskerde mannen wordt ontmaskerd als de dader van een brute moord in de poterschuur. De kleintjes uit groep 1 en 2 leveren luidkeels commentaar op de hectiek uit de filmpjes van de bovenbouwers. ,,Is dat écht brand?’’ 

Zes weken lang hebben de kinderen van groepen 1/2 en 7/8 van alles geleerd over aardappels, film én geometrie. Dat lijkt een merkwaardige combinatie, maar het komt allemaal samen in de vier filmpjes die op 16 april in première gingen in een lokaal vol ouders, opa’s en oma’s. De kleintjes maakten twee animatievideo’s, de groten filmden in de aardappelschuur van poterteler Jelte Bakker in Bierum en maakten in dat decor een snelle actiefilm én een heuse ‘horrormovie’. De bovenbouwers kregen op 15 april een echte sterrenopkomst in jasje/dasje en galajurk, met Oscars toe.

Het sluit helemaal aan bij wat het Kansen voor Kinderen-programma de komende jaren wil bereiken. Elf partners uit de provincie op het gebied van gezondheid, sport en cultuur werken daarin samen: van UMCG tot FC Groningen en van GGD tot Groninger Landschap. Basisidee is dat deze generatie scholieren straks de betrokken burgers zijn die het gebied nieuwe impulsen kunnen geven in tijden van krimp, aardbevingen en een snel veranderende economie. Dat wil zeggen: gezónde, kritisch nadenkende burgers die ondernemend zijn en weten wat samenwerken is. Vaardigheden voor de toekomst, ofwel: ‘21st-century skills’. 

Voor obs Hiliglo, een van de vijf scholen die tot de zomer meedoen aan een eerste proef, zijn de bevingen nu al actuele kost. Juist deze week kwam het langverwachte nieuws dat het schoolgebouw zal worden versterkt. En op 15 april opende in de lokale supermarkt de Boekenspot: een boekenuitleen ter vervanging van de opgedoekte bibliobus. Van, voor en door Holwierders. Precies dat moet Kansen voor Kinderen in de regio aanboren: het vermogen om krachten te bundelen en samen te werken.

 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network