Gemeenten verder na positieve uitkomsten 'SamenOud'

woensdag 31 mei 2017

  • HANNN
  • Zorg Innovatie Forum

De gemeenten Pekela, Stadskanaal en Veendam gaan samen met zorgverzekeraar Menzis door met activiteiten die zijn gericht op zelfredzaamheid en betere kwaliteit van zorg voor ouderen van 75 jaar en ouder.

De activiteiten werden de afgelopen vijf jaar via het project SamenOud uitgevoerd in samenwerking met 15 deelnemende huisartspraktijken. Vanaf 1 juli 2017 worden de activiteiten toegankelijk voor alle ouderen vanaf 75 jaar. Pekela, Stadskanaal, Veendam en Menzis maken daarbij gebruik van de positieve uitkomsten uit SamenOud.

Integrale zorg

Integrale ouderenzorg staat voor een goede verbinding van zorg en welzijn. Goede samenwerking tussen huisarts, wijkverpleging en welzijnswerk draagt bij aan het behoud van zelfredzaamheid, leefplezier en betekenisvol bestaan van ouderen. De financiering voor SamenOud stopt per 1 juli 2017 maar de integrale aanpak van ouderenzorg gaat verder.

Partijen blijven samenwerken

Pekela, Stadskanaal, Veendam en Menzis hebben samen gezocht naar een oplossing om de geboekte resultaten niet te laten verdwijnen. Alle partijen blijven daarom samenwerken en de gemeenten integreren de werkzaamheden van de ouderenadviseur in hun gemeentelijk beleid. Tegelijkertijd worden de activiteiten toegankelijk voor alle ouderen vanaf 75 jaar in de drie gemeenten.

Naast Menzis en de 3 gemeenten nemen op dit moment ook 15 huisartsenpraktijken, Zorggroep Meander, UMCG, en Tinten Welzijnsgroep deel aan SamenOud. Vanaf 1 juli 2017 kunnen alle huisartsen en zorginstellingen in de drie gemeenten deelnemen.

Over SamenOud

In 2012 startten Pekela, Stadskanaal en Veendam vanuit het Nationaal Programma Ouderenzorg van ZonMw met het project SamenOud. Het project werd vanaf 1 juli 2014 voor 3 jaar integraal gefinancierd door Menzis. Met het aflopen van het project, eindigt ook de integrale financiering door Menzis. Bovendien valt een deel van dit soort activiteiten voortaan onder de wijkverpleging. Aparte financiering is hierdoor niet meer nodig.

Meer informatie over dit nieuws leest u via deze pagina en een beschrijving van het project ziet u hier.