Gezonde huiskamer midden op de Grote Markt

maandag 8 oktober 2018

  • HANNN

Op maandag 8 oktober wordt op de Grote Markt in Groningen de Gezonde Huiskamer feestelijk geopend. Dit is het startsein van de Healthy Ageing Week. Gedeputeerde Patrick Brouns (provincie Groningen), wethouder Mattias Gijsbertsen (Gemeente Groningen), Marian Joëls (Decaan en lid RvB UMCG), Paul van der Wijk (lid CvB Hanzehogeschool Groningen) en Hendrike Schut (directeur Sportcentrum van Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen) rollen om 10.00 uur de blauwe loper uit voor de inwoners van Groningen. Gedurende de Healthy Ageing Week kan iedereen in de Gezonde Huiskamer terecht voor een leefstijlcheck en voor informatie over gezondheid.

Healthy Ageing Week

De Gezonde Huiskamer is onderdeel van de Healthy Ageing Week. Een week waarin jong en oud proeven van de kennis die Groningen rijk is over gezond ouder worden. Het thema dit jaar is ‘Stralen van binnen en buiten’. Op het menu staan allerlei activiteiten op het gebied van gezond ouder worden, zoals exposities, workshops gezond koken, doktersdates, een scholierensymposium over Happy Ageing en de Daily Mile. Tijdens Zpannend Zernike kunnen kinderen kennismaken met de wetenschap en een generatielunch brengt jong en oud bij elkaar. De Healthy Ageing Week is een initiatief van het Akkoord van Groningen en Healthy Ageing Network Northern Netherlands.

Alle informatie over de Healthy Ageing week, en een overzicht van de activiteiten is te vinden op de website meergezondejaren.nl

Healthy Living Room

De Gezonde Huiskamer -Healthy Living Room- is onderdeel van het Europese project HeaLIQs en werd voor de zomer in de Portugese plaats Coimbra ingericht. Het doel van het project is om inwoners op een laagdrempelige manier in contact te brengen met manieren om aan je gezondheid te werken. Een speciaal ingerichte truck staat een week lang op de Grote Markt, met apparatuur dat onder andere knijpkracht, hartslag en lichaamssamenstelling kan meten. Daarnaast worden er lezingen georganiseerd en kunnen 4 Mijl deelnemers terecht voor een massage.

Tijdens de opening wordt een liveverbinding gelegd met Danielle Bekkering vanuit het dorp Sellingen. Daar gaan basisschoolleerlingen van basisschool Op d’Esch van start met De Daily Mile, één van de onderdelen van de Healthy Ageing Week.

Het Akkoord van Groningen is een samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en Gemeente Groningen.

Foto: Kees van de Veen

 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network