Hanzehogeschool Groningen installeert visiting professor Ivan Bautmans

woensdag 22 februari 2017

  • Zorg Innovatie Forum

Op woensdagmiddag 1 maart wordt professor dr. I. Bautmans officieel geïnstalleerd als visiting professor op de Hanzehogeschool Groningen. Ivan Bautmans gaat op het thema kwetsbaarheid in beweging intensief samenwerken met het lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing op het gebied van onderzoek en met de docenten en studenten van Academie voor Gezondheidsstudies op het gebied van onderwijs.

Kwetsbaarheid in beweging
Een van de belangrijkste belemmeringen van ouder worden is kwetsbaarheid. Fysieke kwetsbaarheid het grootste probleem naast sociale, medische en psychologische kwetsbaarheid. Fysieke kwetsbaarheid toont zich in spieratrofie, spierzwakte en vermoeidheid. Deze verschijnselen kunnen verminderd of zelfs voorkomen worden door fysieke activiteit, zoals spierversterkende oefeningen.

De aanstelling van prof. dr. Ivan Bautmans – expert in bio-gerontologie - als 'visiting professor' binnen het Centre of Expertise Healthy Ageing gaat bijdragen aan het onderzoek over dit probleem door bijvoorbeeld te bekijken wat nodig is om efficiënte oefentherapie voor kwetsbare ouderen op te stellen. Ook wordt onderzocht hoe de specifieke biologische veranderingen in de skeletspieren na fysieke oefening zijn.

Prof. dr. I Bautmans is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij voorzitter is van de vakgroep Gerontologie en de onderzoeksgroep Frailty in Ageing research. Zijn onderzoek naar spiervermoeidbaarheid bij kwetsbare ouderen werd bekroond door 6 wetenschappelijke prijzen. Tijdens het symposium Kwetsbaarheid in Beweging dat voorafgaat aan de installatie, gaat hij in op het thema fysieke oefening ter bestrijding van leeftijd gerelateerde spieratrofie en spierzwakte.

Aandachtsgebieden

Zorg Innovatie Forum