Healthy Ageing als aandachtspunt bij de tweekamp om de wereldtitel dammen in Groningen

woensdag 30 november 2016

  • HANNN

Begin december is het zover: de strijd om de wereldtitel dammen barst los in Groningen. Zal de achttienjarige Jan Groenendijk uit Wageningen ervandoor gaan met de titel, of zal de drieëntwintigjarige RUG-student natuurkunde Roel Boomstra uit Groningen zich straks wereldkampioen mogen noemen? Op 2 december wordt het wereldkampioenschap feestelijk geopend in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit in Groningen. De titelstrijd van in totaal 12 partijen vindt plaats tussen 3 en 18 december. De eerste vier wedstrijden zullen van worden gespeeld in het Van Swinderen Huys in Groningen, de rest van de tweekamp zal gespeeld worden in Wageningen en Den Haag.

Jan vs Roel
Jan vs Roel

Dammen als voertuig voor Healthy Ageing
Rondom het daadwerkelijke toernooi vinden allerlei randactiviteiten plaats, onder andere met betrekking tot gezondheid. In de woorden van HANNN directeur Daan Bultje: ‘Iedereen weet dat veel bewegen, goed voedsel en schone lucht de gezondheid ten goede komen. Veel minder bekend is dat actief en creatief bezig zijn ook goed voor je is. Net als voor muziek en kunst geldt dat zeker ook voor denkspelen als schaken en dammen. Het prikkelt en stimuleert je brein en je kunt het je leven lang doen. Ook de sociale interactie spreekt me aan. Als kleinkind een gezellig potje dammen met oma of opa, dat kan niet verkeerd zijn.’
 

DWDD - Nieuwe trend: Dammen

Symposium ‘Het Slimme Bewegende Brein’
Dammen kan dus bijdragen aan een actieve en gezonde leefstijl. Met die gedachte is door het Sport Science Instituut Groningen, in samenwerking met UMCG, RUG, Hanzehogeschool en de gemeente, een symposium georganiseerd, dat op 2 december aansluitend op de feestelijke opening van het toernooi zal plaatsvinden in het Academiegebouw. Dagvoorzitter en sportwetenschapper Marije Elferink-Gemser, autoriteit op het gebied van talentontwikkeling,  neemt u mee op een spannende en verrassende reis door het slim bewegende brein. Tijdens deze reis komen we sprekers tegen die vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines hun verhaal zullen doen. Meer informatie over de sprekers vindt u hier.

Activiteiten tijdens de match
Zaterdag 3 december wordt de eerste zet in de match tussen Jan Groenendijk en Roel Boomstra verricht door de laatste Nederlandse wereldkampioen, Harm Wiersma. Hij kan zich op 62 jarige leeftijd nog altijd met de besten meten en verder is hij actief als spelersvertegenwoordiger van de FMJD.
De uit Baflo afkomstige GMI Auke Scholma zal de dampartijen voorzien van deskundig commentaar voorzien. Alle partijen zullen over de hele wereld te volgen zijn via een life stream.

Verder is er speciale aandacht voor Healthy Ageing-boegbeeld Erik Scherder, die op zaterdag 3 december in het Van Swinderen Huys in een Masterclass met ‘puntje van de stoel garantie’ laat zien dat behalve bewegen óók actief en creatief denkwerk goed is voor onze hersens.

Als afsluiter van de Groninger etappe wordt op 6 december de Clinic Voetbal is een Denksport gegeven, waarin noordelijke liefhebbers en andere prominenten spelenderwijs ontdekken dat voetballegende Abe Lenstra niet toevallig een uitstekende dammer was.

Het volledige programma van het WK vindt u hier.

Wilt u aanwezig zijn bij het symposium van 2 december? Aanmelden kan hier.

Deelnemen aan de workshop van Erik Scherder? Schrijf u hier in. De plaatsen zijn beperkt en de inschrijving sluit op 30 november, dus wees er snel bij!

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network