Lifelines NEXT: nieuw onderzoek onder zwangere vrouwen en hun kind

dinsdag 20 december 2016

  • HANNN

Er is al veel onderzoek gedaan naar de gezondheid van zwangere vrouwen en hun kinderen, maar nog altijd zijn er vragen. Wat is de rol van de omgeving, leefstijl en erfelijke aanleg in de gezondheid van moeder en kind? Om een antwoord op dit soort vragen te vinden start in oktober een grootschalig onderzoek onder de naam Lifelines NEXT. Het is een samenwerking van de afdelingen Verloskunde, Kindergeneeskunde en Genetica van het UMCG en Lifelines.

In de komende twee jaren zullen ongeveer 1.500 zwangere vrouwen vanaf de derde maand van hun zwangerschap gevolgd worden. Ook de gezondheid van de baby in diens eerste levensjaar zal worden gemonitord.

Met behulp van Lifelines NEXT hopen onderzoekers erachter te komen waarom sommige mensen in de loop van hun leven een chronische ziekte (astma, diabetes) ontwikkelen en anderen niet. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de basis voor gezondheid wordt gelegd tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren. Moeder en kind worden tijdens Lifelines NEXT gevolgd door onderzoek aan biomateriaal en ingevulde vragenlijsten over onder andere de leefsituatie, gezondheid, leefstijl, voeding en de relatie tussen moeder en kind.

Vragenlijsten en huisbezoeken (VL - Vragenlijst)
Vragenlijsten en huisbezoeken (VL - Vragenlijst)

Met gegevens van Lifelines NEXT kan waardevol onderzoek worden gedaan. Zo gaat geneticus Sasha Zhernakova van het UMCG onderzoek doen naar de invloed van bacteriën en virussen op de gezondheid van de baby. Zij onderzoekt daarbij hoe darmflora van jonge baby’s wordt gevormd tijdens het eerste levensjaar, waarna de darmflora stabiel wordt. Zhernakova onderzoekt hoe de ontwikkeling van virussen en bacteriën de gezondheid van de baby zal beïnvloeden. Ze kijkt hierbij zowel naar de genetische factoren als naar omgevingsfactoren als inentingen en ziektes. Voor dit onderzoek krijgt zij een speciale subsidie, een ‘Starting Grant’, van de European Research Council (ERC), die bedoeld is om getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang te ondersteunen bij hun onderzoek.

Voor meer informatie over Lifelines NEXT kunt u hier terecht.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network