Muziek voor het slapen gaan vermindert nachtelijke onrust bij ouderen met dementie

maandag 13 november 2017

  • HANNN
  • AndersOud 2030

Muziektherapeute Annemieke Raven-de Vries van Zorgspectrum het Zand ontwikkelde de interventie Muziekkussen. Het doel is niet alleen nachtelijke onrust te verminderen bij oudere mensen met dementie maar ook zorgen voor een positieve beleving.  

Hoe werkt het?

Tijdens de Muziekkusseninterventie luistert de cliënt bij het inslapen tot 3 kwartier naar muziek via een muziekkussen. Het muziekkussensysteem voldoet aan specifieke kenmerken. Muziektherapeuten kunnen ermee aan de slag met de Handleiding Muziekkusseninterventie. Zij monitoren de interventie met een slaapdagboek dat zorgmedewerkers bijhouden. De muziektherapeuten zorgen er ook voor dat de muziek herkenbaar en rustgevend is en aansluit bij de voorkeur van de oudere.
Nachtelijke onrust komt veel voor bij oudere mensen met dementie en leidt tot ondoelmatig en repeterend gedrag. De rustgevende muziek, afgestemd op de voorkeur van de oudere, zorgt voor een positieve beleving. Het luisteren naar herkende muziek geeft ze houvast, herkenning en daarmee een veilig gevoel.

Lees hier meer over Muziekkussen en Erkenningstraject interventies ouderenzorg.