Organisaties slaan handen ineen voor personen met verward gedrag
woensdag 29 maart 2017
- Zorg Innovatie Forum
Op maandag 3 april opent bij Lentis aan de Hereweg de zogenaamde crisisbeoordelingslocatie (CBL). Op deze locatie worden personen met verward gedrag binnengebracht als er een vermoeden bestaat van acute psychiatrische problematiek. Groninger wethouder Ton Schroor (in het midden op de foto): ‘Deze mensen belanden nu nog vaak in een politiecel, maar we zijn het er allemaal over eens dat ze daar niet horen. Gemeenten, politie en de ketenpartners in de acute psychiatrie slaan hiermee de handen ineen en zetten een belangrijk stap in de zorg voor deze groep.’ De verwachting is dat 2 tot 3 personen per dag uit de provincie Groningen naar de locatie wordt gebracht en beoordeeld.
Humane aanpak
Bestuursvoorzitter van Lentis Martin Sitalsing (rechts op de foto): “Onze specialistische expertise kan nu vroegtijdig worden ingezet, waardoor we ervoor zorgen dat mensen met verward gedrag op een humane manier meteen bij de juiste hulpverlener terecht komen”. De locatie is niet alleen voor mensen die anders in een politiecel terecht zouden komen, maar ook mensen die nu nog buiten kantoortijden door de Doktersdienst Groningen worden gezien. En ook mensen die nu nog buiten kantoortijden door de 24-uursdienst van Lentis thuis worden gezien, terwijl ze ook naar de CBL kunnen komen. Aanmelden bij de CBL wordt gedaan door de huisarts, de politie of de meldkamer.
Een mooie eerste stap
Als er lichamelijke problemen zijn die eerst moeten worden behandeld, dan wordt de persoon naar de spoedeisende hulp gebracht. Als er sprake is van een strafbaar feit, veel agressie of onder invloed, dan gaat de persoon naar de politiecel. Sowieso wordt de politie altijd betrokken op het moment dat veiligheid van de persoon of medewerkers in geding komt. Ronald Zwarter, eenheidsleiding Politie Noord-Nederland (links op de foto): “Dit is een mooie eerste stap om mensen met verward gedrag sneller deskundige hulp te bieden. Deze brede ketenaanpak voorkomt dat mensen onterecht in een politiecel belanden.”
Beoordeling
Op basis van de beoordeling wordt besloten wat de volgende stap is: naar huis, met of zonder inschakeling van hulpverleners, een crisisopname in de psychiatrie, verslavingszorg of ouderenzorg of een spoedplaatsing in de maatschappelijke opvang. De locatie zit naast de bestaande kliniek van Lentis aan de Hereweg en heeft een eigen ingang. Er zijn twee crisisbeoordelingskamers, een kamer voor somatisch onderzoek en een kantoor. De bezetting bestaat uit medewerkers van de crisis- en 24-uursdienst van Lentis.
Onderdeel van bredere aanpak
De CBL maakt onderdeel uit van een veel bredere aanpak in de zorg voor personen met verward gedrag. Zo is er bijvoorbeeld ook aandacht voor preventie. De realisatie van de CBL is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw, organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.
In de media
RTV Noord
Dagblad van het Noorden
OOGtv
Groninger Gezinsbode
Jouw Stad

Aandachtsgebieden
Zorg Innovatie ForumLaatste nieuws
-
dinsdag 12 november 2019
LIFE Coop: georganiseerde groeibriljanten in special NoordZ
-
maandag 21 oktober 2019
Bio-Port geeft ‘stempel van goedkeuring’ voor plannen onde..
-
vrijdag 4 oktober 2019
Groninger onderneming CC Diagnostics wint Jonge Ondernemin..
-
woensdag 2 oktober 2019
Spin-off Philae Pharmaceuticals ontvangt investering van P..
-
donderdag 29 augustus 2019
CC Diagnostics finale Jonge Ondernemingsprijs
-
woensdag 3 juli 2019
Biomarkers in Groningen zetten landelijk de toon
-
dinsdag 7 mei 2019
Primeur Ofinext met productie medicinale wietolie
-
vrijdag 26 april 2019
CC Diagnostics en EV Biotech genomineerd voor meest baanbr..
-
dinsdag 16 april 2019
Groei voor Polyganics, uitbreiding naar Zernike Campus
-
woensdag 13 maart 2019
Enthousiast publiek tijdens Beta Business Days 2019