Plaats de Wereld: een burgerinitiatief dat bewoners verbindt

dinsdag 5 april 2016

  • HANNN

In januari 2012 is ‘Plaats de Wereld’ opgericht: een burgerinitiatief en vrijwilligersorganisatie dat zich inzet om mensen met elkaar te verbinden. Het is een werk- en pleisterplaats in Vries waar kennis en inspiratie over een leefstijl dichtbij de natuur en de wereld wordt gedeeld.

Onlangs heeft HANNN deze inspirerende organisatie in Vries bezocht. Het is een open erf waar men bij elkaar komt om bijvoorbeeld mee te doen in de dorpstuin of zijn/haar weg zoekt in het atelier. De deuren staan voor iedereen open. Jong en oud is welkom en er worden regelmatig workshops en evenementen georganiseerd voor alle leeftijden. Maar tegelijkertijd is er ook ruimte om tot jezelf te komen en te ontdekken hoe men kan bijdragen. HANNN werd met open armen ontvangen en kreeg een uitgebreide rondleiding door één van de vrijwilligers. We mochten zelfs aanschuiven voor koffie met zelfgemaakt appelgebak. Er hangt een gemoedelijke sfeer, iedereen staat voor elkaar klaar en voelt zich thuis bij Plaats de Wereld.

Het initiatief
Johan en Yvonne Westerhof zijn deze bloeiende beweging samen gestart met als doel een laagdrempelige werk- en pleisterplaats te creëren waar mensen uit het dorp elkaar kunnen ontmoeten. Het terrein bestaat onder andere uit een moestuin waar verschillende soorten gewassen worden verbouwd, een atelier met winkel, een keuken en zelfs een Mongoolse yurt waar workshops en andere activiteiten worden georganiseerd.

De gedachte achter Plaats de Wereld
Plaats De Wereld geeft je de gelegenheid een kijkje te nemen in andere werelddelen en te genieten van gastvrijheid uit verschillende landen. Alle spullen die je vindt bij Plaats de Wereld zijn ‘gekregen’ of zelf gemaakt. Hergebruik speelt een belangrijke rol en er is een milieubewuste bedrijfsvoering vanuit het principe en de filosofie dat iedereen gelijk is. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt aan natuur en gezondheid, zowel met betrekking tot het tuinieren als het culinaire aanbod waarin verse, natuurlijk geteelde producten worden gebruikt. Inkomsten uit bijvoorbeeld workshops en evenementen worden gedeeld met projecten die bijdragen aan eerlijkere kansen wereldwijd.

Meer informatie over deze beweging kunt u hier lezen.

Blue Zone
Plaats de Wereld heeft veel raakvlakken met de ambitie van Noord-Nederland om de eerste Man Made Blue Zone ter wereld te zijn: op een zo eenvoudig mogelijke wijze worden dorpsbewoners bij elkaar gebracht, en verdwijnen klachten die voortvloeien uit bijvoorbeeld eenzaamheid. Het initiatief geeft bewoners het gevoel dat zij ‘ertoe doen’ en dat ze onmisbaar zijn. Iedereen heeft vaste, eigen taken en een doel in het leven maakt dat er minder zorg nodig is. Door Plaats de Wereld zijn dorpsbewoners een community geworden waar iedereen bij aan mag sluiten. Het brengt hechte vriendschappen tot stand en velen ontmoeten elkaar ook buiten het erf. En niet alleen bewoners van Vries, maar zelfs mensen uit de rest van (Noord-) Nederland vinden hier hun plek.

Samen met partners in het netwerk kijken we of er vergelijkbare initiatieven zijn en of die van elkaar kunnen leren. We doen een oproep aan organisaties om mee te denken en bij te dragen via bluezone@hannn.eu. Samen bouwen we zo aan onze Noord-Nederlandse ambitie.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network