TastyBasics: Noord-Nederlandse Healthy Ageing Food-lijn is een feit

zaterdag 14 maart 2015

  • HANNN

Healthy Ageing op je bord! TastyBasics, een voedingslijn van FoodBasics te Emmen, is afgelopen week geïntroduceerd in het bedrijfsrestaurant van het UMCG. Het gaat om vijf kant-en-klare lunch producten waaraan geen extra koolhydraten zijn toegevoegd. Groenten en fruit zijn de belangrijkste grondstoffen. 

WHO

Met deze productenlijn wordt ingespeeld op nieuwe richtlijnen van de World Health Organisation (WHO): maximaal 50 gram suiker per dag. Het is een eerste stap, want de WHO merkt in haar aanbeveling op dat een maximum van 25 gram aan suikers wenselijker zou zijn. Binnen deze 50 gram vallen de suikers uit honing, fruitsappen en sapconcentraten.

Gezond ouder worden vraagt om de juiste voeding, voedingsmiddelen die in een juiste natuurlijke hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten bevatten. Vooral toegevoegde koolhydraten, waaronder suikers, geven veel onbalans. Het langdurig eten van te veel koolhydraten kan op den duur insulineongevoeligheid (diabetes type 2) opleveren. 

Daarnaast wordt overtollige energie uit koolhydraten als vet opgeslagen. Dit vergroot de kans op hoge bloeddruk (hypertensie), hart- en vaatziekten en overgewicht (obesitas) aanzienlijk. In Nederland behoren we tot de koplopers in Europa qua suikerconsumptie, met gemiddeld 100 gram per dag. De verwachting is dat die verder toeneemt. 

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network