Terugblik: Healthy Ageing Business Borrel Groningen 16 februari 2017

maandag 6 maart 2017

  • HANNN

Donderdag 16 februari vond de bekende netwerkborrel van HANNN plaats in De Bastille. Zo’n veertig mensen uit de gezondheidssector wisten de horecagelegenheid aan het Damsterplein te vinden. Vier Startups hielden een pitch en veel visitekaartjes wisselden van eigenaar.

Daan Bultje, directeur van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) verwelkomde al zijn gasten persoonlijk bij de ingang, waarna er onder het genot van een drankje en een hapje kennis kon worden uitgewisseld. Er waren zoveel interessante mensen met boeiende verhalen, dat de drankjes vaak bijna vergeten werden. Duidelijk is dat het thema gezond ouder worden een steeds groter publiek aanspreekt en dat tal van vernieuwende bedrijven op het thema inspelen. Nieuw aan de borrel was dat zich dit keer vier start-ups mochten presenteren.

Marco in ’t Veldt en Date Hoiting van Comsultant Commerciële Communicatie spraken met zoveel mogelijk aanwezigen, maakten notities en foto’s. Date Hoiting: “Als we een verslag maken van de bijeenkomst maken we nog meer reuring voor de deelnemers, creëren we spin-off en wordt het de volgende keer nog drukker!”

Ina Ebbinge van Mindmate vertelt dat haar product sinds een week marktklaar is. Tien grote retailbedrijven - waaronder bijvoorbeeld Bol.com - zijn erg geïnteresseerd om het op de consumentenmarkt aan te bieden. Een MindMate bij de voordeur voorkomt dat mensen hun spullen vergeten als zij de deur uitgaan. Nooit meer de deur uit zonder sleutels, portemonnee of telefoon dus. “Een ideaal hulpmiddel voor bijvoorbeeld mensen met beginnende dementie”, aldus Ebbinge, die vertelt dat het product is ontwikkeld in samenwerking met het UMCG. Nu is ze vooral op zoek naar contacten met nieuwe initiatiefrijke zorgondernemers. Na een korte pitch zegt ze fanatiek: “We moeten in onze netwerken meer samenwerken. Geef eens gas met elkaar!”

Tom Steffens vraagt ‘Hoe moedig je jonge kinderen aan om gezond te leven?’ Zijn startup FitGaaf! heeft een antwoord: met een beloning op korte termijn, samen stickers plakken voor een gezonde leefstijl. Steffens legt uit dat het gaat om een een serious game met directe feedback op je leefstijl. De methode geeft ouder en kind inzicht in de dagelijkse routines met behulp van stickers, een kalender en een app. Beloning voor het kind: een leuke game aan het eind van de week. Heb je gezond geleefd de afgelopen week? Dan is je character in de game heel sterk en win je!

Faris Nizamic van Sustainable Buildings Netherlands liet in een flitsende presentatie zien dat je enorme energiebesparingen in gebouwen kunt realiseren door de inzet van sensors en artificial intelligence. Want hoe vaak zijn de lampen, verwarming en computers niet onnodig aan? De resultaten van een aantal pilotprojecten - waaronder het gemeentehuis van Groningen - laten zien dat een besparing van 40% haalbaar is. Nizamic komt graag in contact met launching customers en zoekt naar pilot projecten.

Sarah Brenkman en Jeroen Hakkaart gaven acte de préséance namens de Young Advisory Group. Dit is een groep die bestaat uit enthousiaste studenten uit allerlei studierichtingen, die samenwerken om hun klanten advies te geven. Het landelijke bedrijf heeft een Groningse tak met acht streng geselecteerde studenten in hun laatste studiejaar. Ze geven advies aan ondernemers en ontwikkelen zo die bedrijven en zichzelf. Eén van hun opdrachtgevers is de provincie Groningen. Die wil graag weten of subsidies op het gebied van duurzaamheid goed zijn besteed. U leest het resultaat binnenkort in de krant. Consultant Jeroen Hakkaart zoekt: “Bedrijven die behoefte hebben aan hersens en een frisse blik.”

Na de vier presentaties komen de gesprekken verder op gang. Onderwerp natuurlijk: gezondheid.

“Ik ben een echte gezondheidsfreak!” zegt Jeanne Grobler van De Vitale Aanpak. “Ik was twintig jaar vaak ziek, tot ik zes jaar geleden dit product ontdekte. Sindsdien nooit meer een dag ziek geweest.” Ze vertelt enthousiast over plantaardige voedingssupplementen en nieuwe middelen om af te slanken op basis van kruiden. Ze zoekt naar mensen die haar willen helpen.

Lyanne Ausema is voor Greenlincs bezig met projecten op het gebied van biobased producten. Ze bezoekt de bijeenkomst om kennis te maken met MKB-bedrijven met een leuk innovatief idee die een volgende stap willen maken.

Dolf Flinker van LeefstijlKompaz is leefstijltrainer en coach. “Vaak is gewichtstoename een goede indicatie dat er iets aan de hand is met de gezondheid. Mensen slagen er vervolgens vaak in hun ééntje niet in om hun leefstijl te veranderen.” Hij zoekt bedrijven die willen investeren in gezonde en fitte werknemers, met als resultaat een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.

Menno J. Schuiringa van Agronaps Plantbooster raakte in 2009 enthousiast over een product dat hij in de VS ontdekte: Bewerkt ingedikt zeewater vol mineralen. Onlangs verkocht hij zijn boerderij in Pieterburen en stortte zich in zaken. “Landbouwgrond raakt uitgeput en gewassen missen daardoor de voor onze gezondheid zo noodzakelijke mineralen. Die zijn uitgespoeld naar zee. We verrijken landbouwgrond door de mineralen terug te brengen, zodat groenten weer sterk, smakelijk en gezond worden zoals ze dat vroeger waren.”

Rinze Bouius is Senior Consultant bij Triade, een dochter van het UMCG. Zijn rol? “Als Sr. consultant het verbinden van partijen en helpen van idee naar implementatie van (zorg)vraagstukken. We ondersteunen organisaties, zorgverleners, MKB, gemeenten en overheid om vraagstukken te verhelderen en te helpen met de implementatie door middel van de inzet van consultants. Er ligt op het gebied rondom gezondheid en business cases veel kennis. Deze kennis delen we graag met onze relaties. Laten we er samen voor zorgen dat de zorg leuk blijft!”

“Mensen die de zon mijden zijn niet per definitie gezonder. Sterker nog… al te veel angst voor de zon is niet goed voor je.” Onderzoeker Reindert Graaff onderzoekt hoe dikwijls een te laag vitamine D-niveau voorkomt. Het Prevent en Lifelines Onderzoek verschaft hem waardevolle inzichten en binnenkort mogen we een publicatie verwachten. “Het onderzoek zal er hopelijk aan bijdragen dat we bewuster met de zon omgaan en zo gezonder ouder worden.”

“De Rabobank wil zich als coöperatieve bank inzetten voor het noorden. In 'Perspectief Groningen 2025' is één van de vier pijlers een vitaal Groningen. Daarom zijn wij ook betrokken bij de activiteiten van de HANNN” zegt Arne van der Laan, accountmanager MKB bij Rabobank Noord Groningen.

Klaas Kooistra van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) hoopt interessante leads tegen te komen. “Ik ben altijd nieuwsgierig wat er allemaal speelt. Lifescience heeft mijn interesse. Het is een leuke sector om in te financieren en ik kom graag met mooie initiatieven in contact.”

Hebt u een interessant bedrijf en wilt u dat graag presenteren tijdens de komende netwerkborrel? Neem dan contact op met Nick Cramer, projectcoördinator Healthy Ageing Network Northern Netherlands.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network