Topinnovatie voor orgaantransplantatie

vrijdag 13 februari 2015

  • HANNN

Het UMCG heeft als één van de eerste ter wereld een Organ Preservation and Resuscitation-unit (OPR) geopend. In deze ruimte kunnen meer donororganen geschikt gemaakt worden voor transplantaties. Daardoor kunnen meer mensen die wachten op een transplantatie geholpen worden. En ook de slagingskans van transplantaties kan worden vergroot.

Robert Porte, Michiel Erasmus en Erik Verschuur te gast bij De Wereld Draait Door:

Item RTL Nieuws

In de orgaanperfusiekamer kunnen tegelijkertijd vier donororganen in vier perfusiemachines worden bewaard. In de machines worden de organen in de uren voor de transplantatie continu gespoeld met zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. Ook kunnen de organen worden verwarmd. Deze methode is ontwikkeld op basis van jarenlang onderzoek .Hieruit bleek dat de kwaliteit van organen als longen, lever en nieren op deze manier beter bewaard en zelfs verbeterd kan worden. 

Tot voor kort werden organen vervoerd in ijs. Dit is vooral voor organen van mindere kwaliteit schadelijk. Nu is men in staat organen buiten het lichaam het gevoel te geven alsof ze nog in het lichaam zitten. En dat zorgt voor een betere kwaliteit. 

Item RTV Noord:

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network