Verbeterde behandeling van patiënten door 3D printen

dinsdag 17 februari 2015

  • HANNN

Een veelbelovende benadering voor gepersonaliseerde behandeling in de toekomst

CMINEN, Center for Medical Imaging – North East Netherlands, heeft afgelopen vrijdag in het UMC Groningen de meest veelbelovende ontwikkelingen binnen 3D printen voor medische toepassingen gepresenteerd in een symposium geheel aan dit onderwerp gewijd. Sprekers en publiek (bedrijven, onderzoekers, technici en clinici) discussieerden over de meerwaarde van het combineren van medische beeldvorming en 3D printen. 
 
Bij de opening benadrukte bij het CMINEN aangesloten onderzoeker en prinicipal investigator Dr. Peter van Ooijen dat “toepassingen van 3D printen in de zorg … een multidisciplinair veld is, waarbij een verscheidenheid aan expertise nodig is om de technologie verder te brengen”.
Het printen van levend materiaal zoals weefsels, op het individu afgestemde implantaten of patiëntspecifieke navigatietools voor chirurgen creëert veel mogelijkheden en voordelen voor medische toepassingen, bijvoorbeeld in de orthopedie.
Tot op heden wordt 3D printen het meest toegepast voor het oefenen van lastige chirurgische ingrepen en het ontwerpen van prothesen. In de toekomst streven bij CMINEN aangesloten leden en onderzoekers er naar om ook implantaten die van biomaterialen (levende cellen) gemaakt zijn te kunnen printen. Omdat de implantaten aan het individu aangepaste zullen zijn evert dit minder risico’s op voor de individuele patiënt.
 
Toekomstig onderzoek richt zich ook op de kwaliteitsbewaking van geprinte medische producten en op de regelgeving met betrekking het printen van (bio)materialen voor medische toepassingen. Uiteindelijk zal 3D printen steeds meer geïmplementeerd worden in de dagelijkse medische zorg.

 

Over CMINEN

CMINEN is een uniek partnership geïnitieerd door het UMCG/RUG, UTwente en Siemens op het gebied van medische beeldvorming. Het werkt samen met het Radboud UMC, tientallen bedrijven, regionale ziekenhuizen en academische partners. Medische beeldvorming is de sleutel voor betaalbare, kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg in de toekomst. Om dit te bereiken is samenwerking tussen technologische- en medische wetenschap en bedrijvigheid noodzakelijk. Dit is één van de redenen die ten grondslag liggen aan de oprichting van het Center for Medical Imaging – North East Netherlands. CMINEN is toegespitst op innovaties binnen de medische beeldvorming en fungeert als katalysator voor diagnostische- en minimaal invasieve behandelingen voor de toekomst.

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network