Etappe 1a

Tijdrit Leek – Leek, Gemeente Leek

Start eerste renster: 10.00 uur Landgoed Nienoord, Leek
Finish laatste renster: 12.25 uur De Dam, Leek

De Healthy Ageing Tour begint in 2017 in Leek en omgeving. Hier wordt ’s ochtends een individuele tijdrit verreden. Een rit over bijna achttien kilometer, waarin het klassement direct in een richting geduwd wordt. In het dorp wonen ruim 10.000 inwoners en Leek is onder andere bekend van landgoed Nienoord.

De oorspronkelijke borg is reeds gebouwd in 1525 en in de Tachtig Jarige oorlog zelfs in bezit genomen door de Spanjaarden. In 1850 brandde de borg af. Er is een landhuis voor in de plaats gekomen. Dat de startlijn voor het landgoed ligt wekt dan ook geen verbazing. Op het landgoed is ook het Nationaal Rijtuigenmuseum gevestigd. De finishlijn ligt in het winkelcentrum van Leek via de Tolbertstraat finishen de rensters op de Bosweg. Het zal in combinatie met het winkelend publiek een gezellige drukte worden.

De route voert langs het kerkje van Midwolde en door Middelbert. Vervolgens gaat het naar Oostwold waar de rijdsters om de kerk heen draaien en terug rijden richting Leek. Tussen Lettelbert en Oostwold wordt de A7 overgestoken. Het is een gevarieerd parcours, waarbij de echte hardrijders ongetwijfeld boven zullen komen drijven.