Werkconferentie Blue Zone Appingedam

 • 17:00 uur
 • 21:00 uur
 • ASWA-gebouw, Burgemeester Klauckelaan 16 9902 KZ Appingedam
 • HANNN

Onderaan deze pagina kunt u zich aanmelden voor dit evenement.        

 

Hoe maken we van Appingedam een Blue Zone?

Hoe zorgen we in Appingedam samen voor een omgeving die gezondheid stimuleert? Hoe kan iedereen die zich in deze stad beweegt, een zetje in de goede richting geven? Of het nu gaat om schoolpleinen, kantoortuinen, sportveldjes, keukentafels, winkelschappen of natuurgebieden: overal kan invloed uitgeoefend worden op een omgeving die gezondheid bevordert. Een omgeving die stimuleert dat je in beweging blijft, mee kan doen, lekker in je vel zit, en zelf grip hebt op je welbevinden. 

Het bereiken van zo'n omgeving is niet puur de verantwoordelijkheid van de overheid of van de zorg; dat vergt een inspanning van velen. Er gebeuren al veel goede dingen in Appingedam, maar als we een tandje bij zetten en op een aantal punten nog wat gerichter gaan duwen, dan moet het lukken om die mammoettanker in de goede richting te krijgen. Daarom organiseren we op 4 juli de werkconferentie Blue Zone Appingedam. We verzamelen de goeie dingen die al gebeuren en gaan samen om tafel om aanvullende activiteiten in beweging te krijgen. 
 

Programma 4 juli 2018

 • 17:10 – 17:20 Opening
 • 17:20 – 17:40 Introductie Blue Zone Appingedam - Wat is de huidige situatie en waar werken we naartoe? 
 • 17:40 – 17:50 Uitleg van het programma
 • 18:00 – 18:30 Broodje, informeel kennismaken.
 • 18:30 – 20:00 Tafelgesprekken in meerdere rondes aan de hand van aangedragen thema's en initiatieven
  Thema’s die worden geadresseerd zijn: Voeding, Beweging, Jeugd, Ouderen. 
  Maar u kunt ook zelf thema's aandragen
 • 20:00 – 20:15 Pauze
 • 20:15 - 20:45 Plenaire terugkoppeling
 • 20:45 - 21:00 Conclusies, vervolgafspraken en afsluiting

Blue Zone

Blue Zones zijn demografisch bevestigde en geografisch afgebakende gebieden waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven.  Waar mensen ofwel de leeftijd van 100 met buitengewone percentages bereiken, de hoogste levensverwachting hebben, of het laagste percentage van sterfte op middelbare leeftijd hebben. Voorbeelden van deze Blue Zones zijn Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica) en Ikaria (Griekenland). Het 'geheim' van deze gebieden is dat ze de optimale mix van een gezond eetpatroon, een actieve leefstijl, sociale samenhang en zingeving hebben, met een natuurlijke omgeving die dit stimuleert. Bij afwezigheid van een natuurlijke omgeving, heb je een brede coalitie nodig om dit alsnog te bereiken. 

Deze werkconferentie is een initiatief van ASWA-Welzijn, Lionsclub Appingedam-Delfzijl, Gemeente Appingedam, Hanzehogeschool Groningen en Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN). 

 

Aanmelden

Voor deze werkconferentie is een brede groep mensen uitgenodigd die actief is in de samenleving van Appingedam. Wij stellen het op prijs wanneer u mensen in uw omgeving die een goede bijdrage kunnen leveren aan deze ambitie, stimuleert zich ook aan te melden via onderstaand formulier. 
 

Werkconferentie Blue Zone Appingedam

Aandachtsgebieden

Healthy Ageing Network