Doven en Slechthorenden in Nederland en in Groningen

woensdag 11 september 2019

  • Zorg Innovatie Forum

De laatste jaren is de Nederlandse Gebarentaal (NGT) steeds zichtbaarder geworden, ook in de media. Dove mensen kunnen hun eigen taal in veel maatschappelijke situaties gebruiken, al dan niet met behulp van een tolk. Steeds meer horende mensen leren met veel plezier de Nederlandse Gebarentaal.

Al meer dan 30 jaar vragen doven en slechthorenden aandacht voor de wettelijke herkenning van hun taal. In Nederland wordt de Nederlandse Gebarentaal (NGT), in tegenstelling tot in veel Europese landen, nog niet wettelijk erkend. Een meerderheid voor de initiatiefwet van PvdA, ChristenUnie en D66 brengt deze erkenning steeds dichterbij.

Nieuwsuur besteedde onlangs aandacht aan de erkenning van de NGT. Wilt u dit item terugkijken? Klik dan op deze link.

Groningen wil heel graag een doofvriendelijke stad worden. De geschiedenis van de Guyotschool, een doveninstituut in Haren en Groningen, maakt dat Groningen niet onbekend is met de dovencultuur. Evenementen in Groningen zijn in toenemende mate toegankelijk voor doven en slechthorenden. Op zaterdag 28 september vindt de viering van Werelddovendag plaats, dit jaar in Zwolle. Tegenwoordig is de week waarin Werelddovendag plaatsvindt, Internationale Dovenweek, en wordt op 23 september de officiële dag van Gebarentalen gevierd. Wilt u  meer weten over Werelddovendag en de activiteiten in Zwolle? Kijk dan op www.werelddovendag.nl.

In het kader van Werelddovendag komt er op woensdag 25 september een speciale krant uit, die aandacht schenkt aan doven en slechthorenden in Groningen en omgeving. Deze krant is ontwikkeld door het Zorg Innovatie Forum, Kentalis, Noorderbrug en de Gemeente Groningen. Binnenkort zal er meer bekend worden over de inhoud van deze krant, maar hierin zult u zeker interviews met doven en slechthorenden vinden, een overzicht krijgen van alle doofvriendelijke evenementen in Groningen, en meer  te weten komen over de Nederlandse Gebarentaal. Wordt u al nieuwsgierig? Houd dan onze website en andere kanalen in de gaten.

Aandachtsgebieden

Zorg Innovatie Forum