Wereldvoedseldag wordt regionale voedseldag met ZIF en GCWK

donderdag 17 oktober 2019

  • Zorg Innovatie Forum

Het Zorg Innovatie Forum heeft samen met Gebiedscoöperatie Westerkwartier van Wereldvoedseldag op 16 oktober regionale voedseldag gemaakt en een bijeenkomst georganiseerd voor bestuurders van zorginstellingen en ziekenhuizen. Centraal stond het belang van een regionale voedselketen.

Op Wereldvoedseldag staan we stil staan bij de problematiek en uitdagingen omtrent voedsel. De relatie tussen gezondheid en voedsel wordt de laatste jaren alleen maar helderder. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat gezond voedsel preventief bijdraagt aan het voorkomen van ziektes. In ziekenhuizen en zorginstellingen is gezond voedsel een belangrijk thema waar zij zelf veel mee bezig zijn.

Tijdens deze bijeenkomst werden gezond en regionaal geproduceerde hapjes geleverd door de culinaire vakschool. Professor Nefrologie van het UMCG Gerjan Navis benadrukte tijdens haar presentatie het belang van gezond voedsel in ziekenhuizen en zorginstellingen. Met verschillende data liet zij zien wat de invloed van voedsel is op het medicijngebrek en herstel van patiënten . Daarnaast lichtte Hans Bergsma van Gebiedscoöperatie Westerkwartier het nieuwe concept Food Factory toe; een concept dat de grip op de eigen voedselketen wil vergroten. De voedsel moet uit de eigen regio komen, er zijn zelfs al zo’n 30 tot 40 boeren aangesloten bij de Food Factory. Er wordt een keten gebouwd waarbij de regio gaat leveren aan de regio. Zo krijgt Noord-Nederland samen grip op  de eigen voedselketen.

De avond werd afgesloten met een intentieverklaring die door het grootste gedeelte van de aanwezigen getekend is. Zij beloven om samen te werken aan een duurzame, gezonde en regionale voedselketen. Een fantastische intentie, die in toekomst hopelijk verder vorm gaat krijgen.   

Aandachtsgebieden

Zorg Innovatie Forum