Ouderen aan de knoppen

In de afgelopen jaren gebeuren steeds meer zaken online en digitaal. Voor ‘digitaal vaardigen’ vaak een prettige oplossing om snel informatie te verzamelen of te delen. Maar als je niet digitaal vaardig bent, vormt deze ontwikkeling een hele uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat ook ouderen mee komen in het digitale tijdperk, en hoe speel je zo goed mogelijk in op hun behoeften? 

Icon04-12-2020 Digitalisering
Ouderen aan de knoppen

Dat staat centraal in de vandaag uitgebrachte handreiking over digitalisering genaamd ‘Ouderen aan de Knoppen’, gelanceerd door het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer. Met deze digitale handreiking (die ook ‘offline’ op papier te lezen is) wil het Zorg Innovatie Forum digitalisering verder stimuleren. Bij het ontwikkelen van digitale toepassingen kan vooraf bijvoorbeeld meer rekening gehouden worden met de doelgroep ouderen. Ontwikkelaars, professionals en beleidsmakers krijgen daarvoor in de handreiking concrete adviezen aangereikt voor het toegankelijk ontwikkelen en maken van digitale diensten en toepassingen. Hoe speel je in op ouderen als gebruiker van je digitale toepassing, en maak je het hen zo makkelijk mogelijk?

Er is voor deze handreiking samengewerkt met het netwerk van ouderen vanuit het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer, de plek voor ouderenparticipatie in Noord-Nederland. In de afgelopen periode is gebleken dat Corona een versterkend effect heeft op de motivatie van ouderen om gebruik te maken van digitale mogelijkheden. Steeds meer ouderen ontdekken de mogelijkheden van beeldbellen om tijdens Corona in contact te blijven met familie en kennissen.

Ouderen aan de knoppen foto 2

In deze handreiking krijgen ontwikkelaars en professionals naast een serie voorbeelden uit het ZIF-netwerk, en landelijke en regionale ontwikkelingen, ook tips om hun digitale dienst of toepassing zo passend en toegankelijk mogelijk te maken. Betrek bijvoorbeeld de doelgroep zelf bij het ontwikkelen, geef heldere instructies, waar mogelijk ook voorzien van afbeeldingen of visualisaties, en zorg voor een goede leesbaarheid.

De vandaag uitgebrachte handreiking is niet volledig, want de ontwikkelingen rond digitalisering blijven in een rap tempo doorgaan. Ook in Noord-Nederland blijft er in de komende periode aandacht voor dit thema. Zo is er in februari 2021 de Slimme Zorg Estafette, waarin (implementatie van) zorgtechnologie onder de aandacht wordt gebracht. In vier verschillende regio’s in Nederland zullen in de maand februari activiteiten georganiseerd worden. Elke week staat een andere regio centraal. Regio Noord is van 15 tot 19 februari aan de beurt. Het Zorg Innovatie Forum coördineert de activiteiten in Noord-Nederland in deze week. Houd voor meer informatie de website www.zorginnovatieforum.nl in de gaten.

Met de handreiking ‘Ouderen aan de Knoppen’ wil het Zorg Innovatie Forum inzichtelijk maken wat er allemaal gebeurt op het gebied van digitalisering en ouderen. Op deze manier wordt er gestimuleerd dat ouderen aan de knoppen komen én blijven.  Lees de handreiking hier!


Ouderen aan de knoppen foto 3
Deel dit artikel

Meer nieuws

ZIF, Kans voor de Veenkoloniën en Kracht van de Veenkoloniën doen mee aan Springtij

ZIF, Kans voor de Veenkoloniën en Kracht van de Veenkoloniën doen mee aan Springtij

Van 20 t/m 22 september vond dit jaar het Springtij Forum plaats. Op het Springtij Forum werkten de bezoekers sectoroverstijgend aan de duurzaamheidsvraagstukken van morgen. Lees hier meer over de ..

Verder lezen
‘Wij willen graag bijdragen aan een oplossing tegen dementie’

‘Wij willen graag bijdragen aan een oplossing tegen dementie’

21 september staat in het kader van Wereld Alzheimerdag. Het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer zetten zich via het ABOARD-project in om Alzheimer te stoppen voor het start. Lees in dit interv..

Verder lezen
Met Femly is iedereen in beeld

Met Femly is iedereen in beeld

Femly biedt mensen met dementie en ouderen de kans om langer op een fijnere manier thuis te wonen. Hoe? Dat leest u in dit bericht!..

Verder lezen
Icon