De strijd tegen kindermishandeling

Met de Frontoffice Kindermishandeling probeert de eenheid Noord-Nederland van de politie kindermishandeling sneller te signaleren én aan te pakken.

Icon28-04-2021 Nieuws
De strijd tegen kindermishandeling

Jaarlijks zijn ongeveer 119.000 kinderen slachtoffer van mishandeling. Dit kent vele vormen zoals lichamelijke, emotionele of geestelijke mishandeling. In de eenheid Noord-Nederland probeert de politie kindermishandeling eerder op te sporen om zo hopelijk erger te voorkomen. Door het oprichten van de Frontoffice Kindermishandeling zitten deskundigen in Noord-Nederland dichter bij het vuur. Coördinator Sanne Kraayeveld vertelt over het belang van deze speciale frontoffice.

Sinds 2018 bestaat de Frontoffice Kindermishandeling. De Frontoffice in de drie noordelijke provincies is de enige in Nederland en is gestart als pilot. In december 2020 ontvingen ze hiervoor zelfs een prijs. Samen met ketenpartners als Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering en andere zorgverleners pakken ze kindermishandeling aan. “Iedereen die in contact komt met kwetsbare kinderen heeft hierin een rol. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen, want de kinderen van nu zijn de volwassenen van later.”

Er is een cultuuromslag in de samenleving nodig om ervoor te zorgen dat mensen de signalen zien, en er ook naar handelen. Volgens de coördinator is er nog veel winst te behalen, bijvoorbeeld op scholen. Het zou mooi zijn als scholen weten hoe ze deze precaire thema’s tegemoet treden. Daarbij speelt leiderschap en visie een grote rol, in welke organisatie dan ook. Sanne benadrukt hoe belangrijk het voor alle betrokkenen bij kwetsbare kinderen, dus agenten, docenten, hulpverleners, maar ook bijvoorbeeld sporttrainers en anderen om goed te blijven opletten en om je heen te kijken. “Wees bewust van je wereldbeeld en zie de mensen om je heen.” Het kan soms confronterend zijn, en vraagt ook zelfreflectie, maar op die manier wordt onveiligheid eerder gesignaleerd.

De Frontoffice pakt alles op: van signaal tot aan vastgestelde kindermishandeling. Daarna wordt het proces in werking gezet: er wordt bijvoorbeeld verbinding gelegd met de netwerkpartners, er volgen opsporingshandelingen of er moet letsel vastgesteld worden, niets doen is in ieder geval nooit een optie. Er zijn veel grijze gevallen die tussen wal en schip vallen. Strafrecht is lang niet altijd de oplossing, dus het is altijd zoeken naar de betekenisvolle afdoening.

Sanne Kraayeveld heeft gemerkt dat de politie met de Frontoffice Kindermishandeling een gouden formule in handen heeft. De juiste mensen zitten op de juiste plek en dat is cruciaal. Het kleine team met drie districtelijk coördinatoren werkt ondersteunend en adviserend voor zowel netwerkpartners als voor de collega’s van de politie. De pilot is gestart in het Noorden, omdat een aantal mensen zich hier er hard voor hebben gemaakt. Draagvlak is er zeker, en het succes wordt gevierd en gevoeld. Het is afwachten op welke manier een dergelijk team duurzaam een plek krijgt binnen de organisatie. “Het is aan de eenheden zelf hoe zij het inrichten en op welke manier zij kindermishandeling een plek willen geven binnen hun bedrijfsvoering.”

Er is veel ruimte voor reflectie. Collega’s worden meegenomen over de handelswijze en waar ruimte is voor verbetering. Daarnaast wordt er goed gemonitord en een prioritering aangebracht. Sanne is ook nog werkzaam als agente op straat, en dat draagt bij aan het draagvlak bij de collega’s. “Op straat moet het gebeuren, zij zijn altijd als eerste ter plaatse en moeten in een split-second kunnen inschatten en handelen. Bij acuut onveilige situaties zijn we altijd blij dat deze collega’s er zijn.” De Frontoffice is de enige eenheid die cijfermatig kan aangeven wat er speelt op het gebied van kindermishandeling, en dat is heel waardevol. In 2020 is de politie in Noord-Nederland 1995 keer betrokken geweest bij situaties waarin signalen waren van vermoedelijke kindermishandeling, in 161 gevallen is er strafrechtelijk onderzoek opgestart.

Bij de Frontoffice werken mensen met hart voor het thema die aanjagers zijn binnen de eenheid. “Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde, en hier is er ruimte voor de dialoog. Zo kun je alleen te werk gaan als je het volste vertrouwen in jezelf en je collega’s hebt, en dat hebben we hier.”

Deel dit artikel

Meer nieuws

No Need to Hide - de eerste nieuwsbrief

No Need to Hide - de eerste nieuwsbrief

Stichting No Need to Hide zet zich in voor slachtoffers van seksueel ongewenst gedrag en misbruik en is sinds begin dit jaar lid van het ZIF. Graag brengen wij hun eerste nieuwsbrief bij u onder de..

Verder lezen
Meer aandacht voor toegankelijkheid in de gemeente Leeuwarden

Meer aandacht voor toegankelijkheid in de gemeente Leeuwarden

Meer aandacht voor toegankelijkheid, dat is het doel van de krant 'Beperkte Oplage' die begin april uitkwam in Leeuwarden en omstreken...

Verder lezen
Samen Alzheimer stoppen voor het start

Samen Alzheimer stoppen voor het start

Deze week is het startschot gegeven voor het landelijk project ABOARD (A personalized medicine approach for Alzheimer’s disease), een samenwerking van meer dan dertig partners om de ziekte van Al..

Verder lezen
Icon