Beeldentaal - cultuurparticipatie voor iedereen

Er is nog een wereld te winnen en een brug te slaan tussen kunst en het sociale- en zorgdomein. Precies een week voor Werelddovendag (25 september) vindt de aftrap plaats van Beeldentaal, een project waarin verscheidene organisaties de handen ineen slaan.

Icon16-09-2021 Nieuws
Beeldentaal - cultuurparticipatie voor iedereen

Het Zorg Innovatie Forum, Het Houten Huis, het Noord Nederlands Toneel, Club Guy & Roni, SPOT Groningen, GGMD, Kentalis, gemeente Groningen en de Hanzehogeschool Groningen gaan samen aan de slag om inclusie te vergroten voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en voor jongeren en jongvolwassenen die doof of slechthorend zijn.

Via het twee jaar durende project Beeldentaal, mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Groningen, willen de samenwerkende organisaties dat het voor mensen met een auditieve beperking of TOS vanzelfsprekend is dat zij actief mee kunnen doen aan cultuur. Op deze manier leren ze nieuwe mensen kennen en zich in andere omgevingen welkom voelen. Zelf experimenteren met actieve cultuurparticipatie is daarin een eerste stap.

Samen kunst maken geeft mensen een gelijkwaardige rol. Via actieve cultuurparticipatie in drie Kunstlabs wordt verkend en geleerd hoe je je soms verborgen kwaliteiten kunt ontwikkelen die bijdragen aan inclusiviteit. Dit gebeurt samen met de kunstbeoefenaars, kunst- en cultuurmakers en professionals uit zorg, sociaal domein en onderwijs.

Beeldentaal richt zich op kinderen uit het speciaal basisonderwijs (7+ jaar ) en kinderen uit de buurt, jongeren op het voortgezet (speciaal) onderwijs vanaf 12 jaar en (jong)volwassenen (18-40 jaar). Het vraagt van iedereen een nieuwsgierige houding, de bereidheid om hierin samen te investeren en van elkaar te leren. Voor de zorg- en andere professionals is het een kennismaking met wat kunst kan toevoegen aan de behandeling van hun cliƫnten, en de te bereiken doelstellingen gericht op communicatie, acceptatie en socialisatie.

De aftrap

Op 17 september is de aftrap van Beeldentaal in het theater van NNT en Club Guy&Roni in Groningen. Tijdens de aftrap zullen leerlingen van de Kentalis Guyotschool alvast een voorproefje geven van hetgeen dat zij de komende tijd gaan leren. Er wordt een korte toelichting gegeven op het project en de samenwerking, en er is ruimte voor ontmoeting tussen alle deelnemende organisaties.

Alle organisaties kijken er enorm naar uit om te beginnen met het project, en verheugen zich op het enthousiasme van de kinderen, jongeren en (jong)volwassenen die mee gaan doen met de drie Kunstlabs van Beeldentaal.

Meer weten over het project of de aftrap? Neem dan contact op via 050 800 3245 of mail ons.

Beeldentaal - cultuurparticipatie voor iedereen foto 2
Deel dit artikel

Meer nieuws

In drie sessies naar succesvolle fondsenwerving

In drie sessies naar succesvolle fondsenwerving

Het Zorg Innovatie Forum en PNO Consultants helpen ZIF-stakeholders in drie sessies met het werven van fondsen en subsidies...

Verder lezen
Noorden krijgt impuls voor voortzetting leernetwerken

Noorden krijgt impuls voor voortzetting leernetwerken

NetwerkZON2020 krijgt een vervolg: NetwerkZON2026 Modern Health. Het ZIF heeft samen met NetwerkZON deze aanvraag opgesteld en zij werken ook samen in de uitvoering in de komende projectperiode. Le..

Verder lezen
Het Zorg Innovatie Forum gaat verhuizen!

Het Zorg Innovatie Forum gaat verhuizen!

Vanaf 1 november is het ZIF gevestigd aan de Rummerinkhof 2 in Haren..

Verder lezen
Icon