Noorden krijgt impuls voor voortzetting leernetwerken

NetwerkZON2020 krijgt een vervolg: NetwerkZON2026 Modern Health. Het ZIF heeft samen met NetwerkZON deze aanvraag opgesteld en zij werken ook samen in de uitvoering in de komende projectperiode. Lees hieronder meer!

Icon01-11-2021 Nieuws
Noorden krijgt impuls voor voortzetting leernetwerken

Modern Health professionals in het Noorden door NetwerkZON 

Het Noorden krijgt een volgende projectperiode van vier jaar voor inclusieve Zorg en Welzijn toegekend. Dit heeft Demissionair minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven, bekend gemaakt. De focus op gezondheids-bevordering en preventie vragen bijzondere aandacht voor specifieke factoren waar de regio’s Groningen, Drenthe en Noord Overijssel mee te maken hebben: (intergenerationele) armoede, laaggeletterdheid en aardbevingsproblematiek. Voorzetting en formaliseren van interdisciplinaire en wederkerige leernetwerken mbo-hbo zijn nodig om goed in te spelen op deze problematiek.

Samenwerkingsverband NetwerkZON2026 Modern Health is een vervolg op Netwerk2020: the H(ealth) factor, met 50 partners in Groningen, Drenthe en Noord Overijssel. Demissionair minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven, heeft bekend gemaakt dat zij NetwerkZON2026 Modern Health een subsidie toekent van bijna €881.000 euro. Het verduurzamingsproject Modern Health heeft de ambitie gezondheid integraal onderdeel te laten zijn van alle opleidingen mbo en hbo. Hiervoor gaan wederkerige leernetwerkontwikkeling, onderwijsontwikkeling en competentie ontwikkeling hand in hand. Ervaringsdeskundigen, docenten, zorgprofessionals en studenten leren en werken zo integraal en wederkerig aan gezondheid voor zichzelf en voor elkaar.


Toekomst
“We zijn ontzettend blij met deze erkenning en nieuwe financiële impuls”, aldus Wim van de Pol, woordvoerder namens het bestuur van NetwerkZON en bestuursvoorzitter van Noorderpoort. “Modern Health betekent voor ons dat we een mooi vervolg kunnen geven aan ons vorige project en dit bovendien verder kunnen verduurzamen. Dat is goed nieuws, want hiermee zorgen we ervoor dat studenten vanaf het begin van de opleiding interdisciplinair leren en werken aan gezondheid en netwerkcompetenties. Daardoor kunnen zij zich beter staande houden op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. We maken hiermee met elkaar een mooie gezonde stap vooruit.”

Samen gezond
Bij Modern Health worden namelijk veel doelgroepen betrokken, van jong tot oud: 30 arbeidsorganisaties zorg, welzijn, veiligheid, voeding, bouw; 6 gemeentes; 5 netwerkorganisaties; 5 onderwijsinstellingen en 4 lectoraten. In het project zijn de doelgroepen en branches Modern Health goed vertegenwoordigd: minimaal 2.150 studenten zorg en welzijn, sport en bewegen, ICT, bouw, voeding/groen en veiligheid, 225 ervaringsdeskundigen, 600 werkbegeleiders en docenten mbo en hbo en 100 managers, bestuurders en onderzoekers.

Samenwerking
NetwerkZON2026 Modern Health is een vervolg op NetwerkZON2020, een publiek-private samenwerking in Groningen, Drenthe en Noord-Overijssel en bestaat uit de mbo-scholen Noorderpoort, ROC Menso Alting, Drenthe College en Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen, 26 arbeidsorganisaties zorg en welzijn, 5 gemeenten in provincie Drenthe, 5 samenwerkingsverbanden en 3 lectoraten. In nauw contact met universiteit (RUG) en UMCG worden kennis en ervaringen gedeeld op het gebied van Healthy Ageing, één van de speerpunten van het Noorden. Het Noorderpoort is penvoerder van beide projecten. NetwerkZON en het Zorg Innovatie Forum (ZIF) hebben deze aanvraag gezamenlijk opgesteld en werken ook samen in de uitvoering in de komende projectperiode.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Baanbrekend Perspectief ontvangt bijdrage uit Verbindingsfonds Provincie Groningen

Baanbrekend Perspectief ontvangt bijdrage uit Verbindingsfonds Provincie Groningen

De provincie Groningen vindt het belangrijk dat organisaties verbindingen aangaan om nieuwe oplossingen te bedenken om mensen aan het werk te krijgen, te houden en zich een leven lang te ontwikkele..

Verder lezen
Samenwerking Stichting No Need to Hide en Centrum Seksueel Geweld

Samenwerking Stichting No Need to Hide en Centrum Seksueel Geweld

Stichting No Need to Hide werkt vanaf nu samen met het Centrum Seksueel Geweld na afronding van het project 'Rol en positie van ervaringsdeskundigen'...

Verder lezen
Samen dementie stoppen voor het start

Samen dementie stoppen voor het start

In april bestaat het ABOARD project één jaar. In ABOARD bundelen meer dan dertig partners hun krachten om de ziekte van Alzheimer te stoppen voor het start. Wat is ABOARD en wat doen de ouderen e..

Verder lezen
Icon