Noorden krijgt impuls voor voortzetting leernetwerken

NetwerkZON2020 krijgt een vervolg: NetwerkZON2026 Modern Health. Het ZIF heeft samen met NetwerkZON deze aanvraag opgesteld en zij werken ook samen in de uitvoering in de komende projectperiode. Lees hieronder meer!

Icon01-11-2021 Nieuws
Noorden krijgt impuls voor voortzetting leernetwerken

Modern Health professionals in het Noorden door NetwerkZON 

Het Noorden krijgt een volgende projectperiode van vier jaar voor inclusieve Zorg en Welzijn toegekend. Dit heeft Demissionair minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven, bekend gemaakt. De focus op gezondheids-bevordering en preventie vragen bijzondere aandacht voor specifieke factoren waar de regio’s Groningen, Drenthe en Noord Overijssel mee te maken hebben: (intergenerationele) armoede, laaggeletterdheid en aardbevingsproblematiek. Voorzetting en formaliseren van interdisciplinaire en wederkerige leernetwerken mbo-hbo zijn nodig om goed in te spelen op deze problematiek.

Samenwerkingsverband NetwerkZON2026 Modern Health is een vervolg op Netwerk2020: the H(ealth) factor, met 50 partners in Groningen, Drenthe en Noord Overijssel. Demissionair minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven, heeft bekend gemaakt dat zij NetwerkZON2026 Modern Health een subsidie toekent van bijna €881.000 euro. Het verduurzamingsproject Modern Health heeft de ambitie gezondheid integraal onderdeel te laten zijn van alle opleidingen mbo en hbo. Hiervoor gaan wederkerige leernetwerkontwikkeling, onderwijsontwikkeling en competentie ontwikkeling hand in hand. Ervaringsdeskundigen, docenten, zorgprofessionals en studenten leren en werken zo integraal en wederkerig aan gezondheid voor zichzelf en voor elkaar.


Toekomst
“We zijn ontzettend blij met deze erkenning en nieuwe financiële impuls”, aldus Wim van de Pol, woordvoerder namens het bestuur van NetwerkZON en bestuursvoorzitter van Noorderpoort. “Modern Health betekent voor ons dat we een mooi vervolg kunnen geven aan ons vorige project en dit bovendien verder kunnen verduurzamen. Dat is goed nieuws, want hiermee zorgen we ervoor dat studenten vanaf het begin van de opleiding interdisciplinair leren en werken aan gezondheid en netwerkcompetenties. Daardoor kunnen zij zich beter staande houden op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. We maken hiermee met elkaar een mooie gezonde stap vooruit.”

Samen gezond
Bij Modern Health worden namelijk veel doelgroepen betrokken, van jong tot oud: 30 arbeidsorganisaties zorg, welzijn, veiligheid, voeding, bouw; 6 gemeentes; 5 netwerkorganisaties; 5 onderwijsinstellingen en 4 lectoraten. In het project zijn de doelgroepen en branches Modern Health goed vertegenwoordigd: minimaal 2.150 studenten zorg en welzijn, sport en bewegen, ICT, bouw, voeding/groen en veiligheid, 225 ervaringsdeskundigen, 600 werkbegeleiders en docenten mbo en hbo en 100 managers, bestuurders en onderzoekers.

Samenwerking
NetwerkZON2026 Modern Health is een vervolg op NetwerkZON2020, een publiek-private samenwerking in Groningen, Drenthe en Noord-Overijssel en bestaat uit de mbo-scholen Noorderpoort, ROC Menso Alting, Drenthe College en Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen, 26 arbeidsorganisaties zorg en welzijn, 5 gemeenten in provincie Drenthe, 5 samenwerkingsverbanden en 3 lectoraten. In nauw contact met universiteit (RUG) en UMCG worden kennis en ervaringen gedeeld op het gebied van Healthy Ageing, één van de speerpunten van het Noorden. Het Noorderpoort is penvoerder van beide projecten. NetwerkZON en het Zorg Innovatie Forum (ZIF) hebben deze aanvraag gezamenlijk opgesteld en werken ook samen in de uitvoering in de komende projectperiode.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Samen met ervaringsdeskundigen de kloof dichten

Samen met ervaringsdeskundigen de kloof dichten

Wat is de impact van energiearmoede op de gezondheid? Dat onderzochten wij samen met Sterk uit Armoede. Lees in de zojuist verschenen publicatie meer!..

Verder lezen
Op eigen kracht vooruit in de Veenkoloniën

Op eigen kracht vooruit in de Veenkoloniën

Het ZIF coördineerde negen jaar lang het programma Kans voor de Veenkoloniën waarin ingezet wordt op het verkleinen van gezondheidsachterstand. De sleutels, verhalen en opbrengsten werden gebunde..

Verder lezen
Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Icon