Baanbrekend Perspectief - beraad en reflectie

Dinsdag 22 november organiseerde het Zorg Innovatie Forum in samenwerking met FNV en andere projectpartners een beraad in het kader van Baanbrekend Perspectief. Lees hier meer over dat beraad!

Icon25-11-2022 Nieuws
Baanbrekend Perspectief - beraad en reflectie

Op 22 november gedurende het beraad zijn de ervaringen uit het experiment gedeeld. Deelnemers van het experiment Baanbrekend Perspectief, HRM'ers, OR-leden en andere geïnteresseerden waren aanwezig. De deelnemers van experiment Baanbrekend Perspectief zijn medewerkers van 60 jaar en ouder uit diverse organisaties uit de zorg, het onderwijs, de politie en het personenvervoer. Zij zijn begin september gestart met een levensloopbaantraining waarin zij een nieuw perspectief ontwikkelen op hun werkzaam leven, met de mogelijkheid dit door te zetten in hun derde levensfase.

Baanbrekend Perspectief - beraad en reflectie foto 2

Mooie en verrassende ontwikkelingen die in het experiment zijn ontstaan, zijn gedeeld tijdens het beraad. Een van de deelnemers is sinds zijn deelname aan het experiment bijvoorbeeld gestart met cellolessen, omdat hij graag naast zijn focus op werk ook wil oriënteren op een volgende fase. Verder zijn deelnemers van plan een podcast te maken om de taboe rondom zestigplussers te doorbreken. Lees ook de ervaringen van deelnemers hieronder.

"Ik kijk de hele week uit naar de trainingsdag van Baanbrekend Perspectief op dinsdag."

"Laatst las ik een artikel over: wie ben ik als niemand kijkt? Ik heb mijn hele leven gewerkt en ik bevind me altijd in de openbare ruimte, maar als ik straks stop met werken, wie ben ik dan nog? Binnen het experiment Baanbrekend Perspectief ben ik me ervan bewust geworden dat het leven niet stopt na het pensioen. Ik kan dan starten met mijn derde carrière. Niet voor 4 dagen in de week, maar bijvoorbeeld voor 2 dagen in de week. Ik doe dan wat ik het leukst vind."

"Bij Baanbrekend Perspectief is er onvoorwaardelijke aandacht, tijd en ruimte om stil te staan bij het leven."

Na het delen van ervaringen is er een dialoog gestart onder begeleiding van Dr. Klaske Veth, lector Duurzaam HRM bij de Hanzehogeschool in Groningen, over de voortgang en het toekomstbeeld van Baanbrekend Perspectief. Ook gaf een adviseur arbeidsvoorwaarden nog aan dat in cao’s regelingen collectief zijn, maar uit de verhalen van deelnemers blijkt dat maatwerk van belang is. Een vakbondsbestuurder vertelde dat het belangrijk is te luisteren naar 60+’ers. "Organisaties hebben in tijden van een krappe arbeidsmarkt oudere werknemers hard nodig. 60+’ers brengen vaak veel kennis en ervaring mee. Oud is goud."

Het beraad werd afgesloten met een creatieve, muzikale en zeer gewaardeerde afsluiting van twee deelnemers van Baanbrekend Perspectief. Bent u benieuwd? Kijk het filmpje hieronder.


Deel dit artikel

Meer nieuws

Samen met ervaringsdeskundigen de kloof dichten

Samen met ervaringsdeskundigen de kloof dichten

Wat is de impact van energiearmoede op de gezondheid? Dat onderzochten wij samen met Sterk uit Armoede. Lees in de zojuist verschenen publicatie meer!..

Verder lezen
Op eigen kracht vooruit in de Veenkoloniën

Op eigen kracht vooruit in de Veenkoloniën

Het ZIF coördineerde negen jaar lang het programma Kans voor de Veenkoloniën waarin ingezet wordt op het verkleinen van gezondheidsachterstand. De sleutels, verhalen en opbrengsten werden gebunde..

Verder lezen
Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Icon