Bijeenkomst “In wat voor land willen we werken?”

“In wat voor land willen we werken?” - zo heet het rapport van de Commissie Borstlap dat in januari 2020 verscheen. Interessante bevindingen uit de huidige arbeidsmarkt hebben geleid tot een aantal bouwstenen die van belang zijn wanneer we structureel willen werken aan een betere, inclusievere en duurzame arbeidsmarkt. Tijdens de hybride bijeenkomst op 3 september stond dit rapport centraal.

Icon07-09-2020 Nieuws
Bijeenkomst “In wat voor land willen we werken?”

In hybride vorm, met in de zaal ongeveer 20 aanwezigen en online ruim 100 kijkers, vertelde Hans Borstlap bevlogen over het verschenen rapport. Vanuit alle hoeken van het arbeidsveld zijn veel reacties op het rapport gekomen: ZZP’ers, vakbonden, ondernemers en meer. Ook het kabinet heeft zaken uit dit rapport opgepikt. In zijn verhaal vertelde Hans Borstlap over vier systemen die op de schop moeten, namelijk: arbeidsrecht, fiscaliteit, onderwijs en sociale zekerheid. “Kijk naar deze vier systemen, en zoek de problemen die hierin zijn, zeker in het veranderende arbeidslandschap.” Vanuit de zaal kwamen er vanuit verschillende hoeken reacties. Er was ruimte om te reageren vanuit onder andere gemeenten, werkgeversorganisaties, Noorderpoort, en ZZP’ers.

Bijeenkomst “In wat voor land willen we werken?” foto 2

 Tevens was het woord aan twee Noordelijke initiatieven, want: “In wat voor Noord-Nederland willen we werken?” Baanbrekend Perspectief is een traject dat zich richt op het perspectief van oudere werknemers. Opgestart vanuit een forumbijeenkomst van het Zorg Innovatie Forum, waarna dit thema bij een groot aantal Noordelijke organisaties is verkend en ook breed werd herkend. ‘Hoe lang moet je nog?’ vs. ‘Hoe lang mag je nog?’ zijn vragen die hierin centraal staan, en die oudere werknemers vaak hebben. Ina von Pickartz, één van de betrokkenen bij Baanbrekend Perspectief en bestuurder bij FNV, gaf de zaal en de online kijkers een inkijkje in dit project.

Daarna was Carine Bloemhoff, wethouder van de Gemeente Groningen, aan het woord over werken aan ontwikkeling. Een programma waarbij maar liefst 29 partijen zijn aangesloten, en dat zich met zes lijnen richt op onderwijs en arbeidsmarkt en meer kansen bieden aan mensen in Noord-Nederland. Iedereen moet mee kunnen doen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een korte terugblik door Hans Borstlap, waarin hij nogmaals aanhaalde wat voor kracht en samenwerking er in deze regio te vinden is. De verbondenheid en bereidheid om samen te werken geeft aan in wat voor bijzondere regio wij werken en zorgt ervoor dat er veel mogelijkheden en kansen worden gecreëerd.

Bijeenkomst “In wat voor land willen we werken?” foto 3

Lees hier het volledige verslag van de bijeenkomst.

Deel dit artikel

Meer nieuws

De strijd tegen kindermishandeling

De strijd tegen kindermishandeling

Met de Frontoffice Kindermishandeling probeert de eenheid Noord-Nederland van de politie kindermishandeling sneller te signaleren én aan te pakken...

Verder lezen
No Need to Hide - de eerste nieuwsbrief

No Need to Hide - de eerste nieuwsbrief

Stichting No Need to Hide zet zich in voor slachtoffers van seksueel ongewenst gedrag en misbruik en is sinds begin dit jaar lid van het ZIF. Graag brengen wij hun eerste nieuwsbrief bij u onder de..

Verder lezen
Meer aandacht voor toegankelijkheid in de gemeente Leeuwarden

Meer aandacht voor toegankelijkheid in de gemeente Leeuwarden

Meer aandacht voor toegankelijkheid, dat is het doel van de krant 'Beperkte Oplage' die begin april uitkwam in Leeuwarden en omstreken...

Verder lezen
Icon