"Innoveren doe je samen"

Lees in dit interview met Karin Kalverboer en René van der Most meer over luisteren naar en samenwerken met inwoners!

Icon04-07-2024 Nieuws

Het begint met ontmoeten, vinden Karin Kalverboer (directeur-bestuurder) en René van der Most (senior adviseur) van het ZIF.  Veranderingen in de zorg- en welzijnssector vragen veel van burgers. Maar juist zij zitten nog te weinig aan tafel als de plannen worden gemaakt. Terwijl burgers en gemeenschappen steeds meer in beweging komen, bijvoorbeeld als voorzieningen weg vallen. De formele zorg moet vaak nog wennen aan de bewoners die opstaan en ook hun stem laten horen. 

Lees het volledige interview en andere interessante artikelen in het magazine van ZorgpleinNoord, één van onze samenwerkingspartners!

Ontmoet, signaleer en werk samen
Het Zorg Innovatie Forum wil dat de stem van inwoners gehoord wordt, bijvoorbeeld via Kracht van de Veenkoloniën, Platform Pouwer of bij een lokaal initiatief. Om een goede samenwerking tot stand te brengen moeten de formele zorg en burgers elkaar eerst ontmoeten. Daar begint het. “Gelijkwaardigheid en wederzijds respect zijn dan cruciaal. Luister naar wat er speelt en signaleer behoeften en knelpunten. Neem samen de verantwoordelijkheid voor een nieuwe inrichting van zorg. Kijk naar wie wat (nog) wil en kan doen. Zo kom je tot concrete oplossingen waarbij de formele en informele zorg elkaar versterken – een win-winsituatie: het leidt tot minder doorverwijzingen naar de zorg, minder zorgkosten en meer leef- en werkplezier.” 

Ook samenwerken om de stem van inwoners te laten horen? Neem contact met ons op!


Deel dit artikel

Meer nieuws

Samen verbonden met 'Ubuntu'

Samen verbonden met 'Ubuntu'

Verbondenheid is belangrijk! Maar hoe doe je dat in een veranderend speelveld met nieuwe samenwerkingsvormen tussen formele en informele zorg? Daar gingen deelnemers mee aan de slag op 21 juni. Lee..

Verder lezen
Samen met ervaringsdeskundigen de kloof dichten

Samen met ervaringsdeskundigen de kloof dichten

Wat is de impact van energiearmoede op de gezondheid? Dat onderzochten wij samen met Sterk uit Armoede. Lees in de zojuist verschenen publicatie meer!..

Verder lezen
Op eigen kracht vooruit in de Veenkoloniën

Op eigen kracht vooruit in de Veenkoloniën

Het ZIF coördineerde negen jaar lang het programma Kans voor de Veenkoloniën waarin ingezet wordt op het verkleinen van gezondheidsachterstand. De sleutels, verhalen en opbrengsten werden gebunde..

Verder lezen
Icon