Nieuwsflits - Wat is er nodig voor inclusie?

Op 24 september is het Wereld Dovendag. Op deze dag is er extra aandacht voor doven en slechthorenden. Om extra aandacht te besteden aan deze belangrijke dag heeft de Werkgroep Doveninclusie een nieuwsflits gemaakt, gevuld met nieuws en tips. Lees die hier!

Icon23-09-2022 Nieuws
Nieuwsflits - Wat is er nodig voor inclusie?

De Werkgroep Doveninclusie vindt het belangrijk dat er meer begrip en bewustwording is voor doven, slechthorenden, mensen met een evenwichtsaandoening en andere beperkingen. Het Zorg Innovatie Forum, GGMD, Kentalis, Lentis en ervaringsdeskundigen zetten zich in voor meer inclusie. Wat is er nodig voor meer inclusie zodat iedereen kan meedoen?

In deze nieuwsflits komen een aantal dingen aan bod. Bijvoorbeeld de inzet van ervaringsdeskundigen. Het betrekken van mensen met een beperking kan beleid goed vormgeven. Daarom roept de werkgroep op om ervaringsdeskundigen in te zetten, en ze mee te laten praten!

Voorkomen van gehoorschade
Jaarlijks komen er in Nederland duizenden jongeren bij met ernstige gehoorproblemen. Te lange blootstelling aan harde muziek is in veel gevallen de boosdoener. Daar wil de overheid gelukkig iets aan gaan doen. Het ministerie van VWS wil strengere regels invoeren voor het maximale geluidsniveau en de gehoorscreening op basisscholen uitbreiden. Een goede zaak, wat de werkgroep betreft. Wat vindt u hiervan?

Eén vindplek
Voor het bevorderen van toegankelijkheid zou één centraal punt waar mensen met vragen en problemen terecht kunnen een uitkomst zijn. Een interactieve voorziening waar altijd actuele informatie en service kan worden gegeven. Momenteel is het aanbod heel versnipperd en per gemeente verschillend. Hierdoor is de kans op het mislopen van bepaalde hulp en ondersteuning groot. 

Passende woonvoorzieningen
Net als voor veel andere mensen is het momenteel lastig voor mensen met een beperking om een passende woning te vinden. Het gaat hierbij lang niet altijd om een goede plek, maar om een huis met de juiste voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan aangepast wek- en waarschuwingssystemen zoals een flitsbel, rookmelder of intercom. De informatieverstrekking over deze voorzieningen gaat niet altijd soepel. Daarnaast zou ook hierbij de inzet van ervaringsdeskundigheid een rol kunnen spelen. Wie kent immers beter de behoeften dan de mensen zelf?

Tijdens het Gebarenfestival in Vleuten wordt gevierd dat de Nederlandse Gebarentaal één jaar erkend is als taal. Op de website van Dovenschap kunt u meer lezen over het programma. 

Wilt u meer weten over de werkgroep, in contact komen met één van de leden of zelf een keertje deelnemen aan één van de bijeenkomsten van de werkgroep? Neem dan contact op door te mailen naar info@zorginnovatieforum.nl of bel naar 050 800 3245

Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon