Baanbrekend Perspectief: waar staan we nu?

In september 2022 is het Zorg Innovatie Forum in samenwerking met FNV, CNV, AWVN en de Hanzehogeschool Groningen gestart met het experimentele project Baanbrekend Perspectief. Lees hier alles over de laatste ontwikkelingen en een blik op de toekomst!

Icon22-01-2023 Nieuws
Baanbrekend Perspectief: waar staan we nu?

Baanbrekend Perspectief borduurt voort op een eerdere verkenning in opdracht van het ministerie van VWS. Binnen het project zijn we begonnen met het verzorgen van een levensloopbaantraining aan werknemers van 60 jaar en ouder werkzaam bij Noorderpoort, Drenthe College, Cosis, QBuzz, Politie en Lentis. Op 22 november 2022 is het eerste deel van Baanbrekend Perspectief afgerond met een beraad. Lees onze terugblik op deze geslaagde dag hier terug!

De laatste ontwikkelingen
Daarna zijn de deelnemers gestart met het laatste deel van het traject. Gedurende de levensloopbaantraining hebben de deelnemers individuele plannen opgesteld. Daarin staan de vragen centraal als: wat wil ik veranderen in mijn (werkzame) leven tot aan het pensioen? En op welke manier wil ik mijn leven invullen na mijn werkende leven?

Inmiddels zijn er een aantal mooie ideeën uit voortgekomen. Deelnemers werkzaam in het mbo-onderwijs zijn - als reactie op het verouderende personeelsbestand - bezig met het opzetten van een plan om duurzame inzetbaarheid van 60+’ers op de kaart te zetten. Tevens is een van de deelnemers bijvoorbeeld begonnen met het bespelen van de cello. Wist u dat het maken van muziek zorgt voor beter behoud van cognitieve vaardigheden, zoals beter kunnen plannen en het houden van overzicht?

Er wordt ook plannen gemaakt voor na het pensioen. Door het terugblikken op haar loopbaan kwam een van de deelneemsters erachter dat het geven van trainingen haar veel plezier gaf. Na haar pensioen wil ze dit in haar eigen tijd weer oppakken. Door nu al een netwerk op te bouwen, weet ze straks waar ze terecht kan.

Verder voert Marieke Berghuis als onderzoeker en adviseur in het kader van Baanbrekend Perspectief momenteel een onderzoek uit naar de instroom naar werk van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij betrekt jongeren en experts bij haar onderzoek, en wisselt ideeën met hen uit tijdens een denktank. De resultaten van haar onderzoek zullen wij later natuurlijk met u delen!

Baanbrekend Perspectief: waar staan we nu? foto 2

Wat brengt de toekomst?
Als afsluiting van het experimentele project Baanbrekend Perspectief organiseren wij op 16 juni (datum onder voorbehoud) een inspiratiebijeenkomst. We zullen de resultaten van het actiegerichte onderzoek presenteren en natuurlijk is er aandacht voor de ervaringen van de deelnemers. Zien we u daar? Houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie.

De afsluiting van dit experimentele project betekent daarentegen niet het einde van Baanbrekend Perspectief. Wij hopen dat dit experiment slechts het begin is van een kanteling in duurzame inzetbaarheidsbeleid voor oudere werknemers, en kijken vooruit om vervolg te geven aan het project!

Baanbrekend Perspectief: waar staan we nu? foto 3
Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon