Leren doet Leven

Op vrijdagochtend 31 maart organiseerde Platform Pouwer het webinar ‘Leren doet Leven’ over het belang van blijven leren op latere leeftijd. Lees hier het verslag van dit interessante webinar!

Icon31-03-2023 Nieuws
Leren doet Leven

Onderzoek naar leven lang leren
Jelle Brouwer, onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen, vertelde over het CogFlex onderzoek dat gericht is op een leven lang leren. Geheugenproblemen zijn onderdeel van ouder worden. Er bestaat veel verschil in welke mate mensen geheugenproblemen krijgen. Vaak krijgen mensen pas op latere leeftijd klachten als hun opgebouwde cognitieve reserve laag is. Stimulerende hobby’s dragen bijvoorbeeld bij aan het verhogen van deze cognitieve reserve. Deelname aan een cursus om je te blijven ontwikkelen, gaat in tegen het stereotype beeld over ouderen, en zorgt voor een gevoel van autonomie. Er worden mooie voorbeelden gegeven door de aanwezigen van hoe zij zelf blijven leren op oudere leeftijd. Zo is zijn de aanwezigen o.a. gestart met de opleiding Verpleegkunde, studieboeken gaan vertalen en begonnen met wijncursussen. “Een leven lang leren op oudere leeftijd maakt het mogelijk om te blijven participeren. Je blijft in contact met anderen, en dit zorgt voor een hoger algeheel welzijn.”, aldus Jelle Brouwer

Uit de resultaten van het Cogflex onderzoekt blijkt dat ouderen met een depressiegeschiedenis een verminderde eenzaamheid ervaren na het volgen van een taalcursus. Bij mensen die niet eenzaam zijn en bij mensen met geheugenklachten veranderde weinig. Wel lieten alle groepen gemiddeld een verbetering zien in het geheugen na het volgen van een taalcursus. Ineke Blaauw-de Meij deed als deelnemer mee aan het Cogflex onderzoek. Zij participeerde in een groepje van 6 mensen aan een cursus Engels. Ze had lang geen Engels gehad, en door deze taalcursus kwam kennis weer naar boven. Deze cursus was meer gericht op het spreken van de taal, en minder op schrijven en lezen zoals vroeger. Ineke vond de taalcursus heel leuk en ging er ook een sport van maken om bijvoorbeeld de Duitse taal beter te begrijpen.

Houd uw brein vitaal
Anjo Geluk, Lid Ouderennetwerk Platform Pouwer, Raad van Ouderen en Denktank 60+ Noord, vertelde over het vitaal houden van je brein. Anjo pleit ervoor om een koppeling te maken tussen jong en oud, want die kunnen veel van elkaar leren. Bijvoorbeeld in het onderwijs, de buurt of op het werk. Anjo geeft zelf het voorbeeld dat ze bij de opleiding Verpleegkunde heeft gejureerd samen met drie andere ouderen. Daarnaast is er een gesprek gaande met jong en oud over  dementie en wordt er gezamenlijk gewerkt aan ondervoeding van ouderen. “Vaak wordt er voor en over ouderen beslist, maar het is beter om dit mét ouderen te doen.” Daarom laat Anjo graag haar stem horen, en de koppeling van jong én oud brengt Anjo veel plezier. 

Baanbrekend Perspectief
In het project Baanbrekend Perspectief krijgen 60-plussers experimenteerruimte, waardoor ze hun werk anders gaan waarderen en herontdekken, met behoud van arbeidsvoorwaarden zoals salaris en pensioen. Daarnaast blikken zij vooruit naar de wereld die open ligt, na hun pensionering. Een van de deelnemers van Baanbrekend Perspectief is op latere leeftijd begonnen met cello spelen. Tijdens de webinar zagen de deelnemers een exemplarisch filmpje getoond, waarin twee deelnemers een zelf geschreven lied over hun deelname aan het project Baanbrekend Perspectief spelen.

De Breinbieb van Biblionet Groningen
De komende jaren zal het aantal mensen met dementie sterk toenemen. In de breinbieb is informatie te vinden over: Hoe werkt het brein? Hoe goed is jouw geheugen? En wat is dementie? De breinbieb is te vinden in Haren, De Wijert, Bedum, Delfzijl, Hoogezand en Veendam. Er zijn boeken en spelletjes te leen voor het activeren van het brein en mensen kunnen langskomen met vragen of voor een doorverwijzing naar instanties rondom dit onderwerp. De breinbieb organiseert verschillende activiteiten, zoals:

- Lezingen of workshops
- Spelochtenden: Maandelijks kun je onder begeleiding van een spelleider spellen spelen uit de collectie.
- UP! themagesprekken voor ouderen in Forumbibliotheek Haren.

Iedereen is welkom bij deze activiteiten. Meer informatie over de breinbieb is te vinden op: https://forum.nl/nl/breinbieb

Geriater van het Martini Ziekenhuis aan het woord
Geriater Jos Verkuyl benadrukt dat het belangrijk is om in contact te blijven met anderen op oudere leeftijd. Ga eenzaamheid tegen door er op uit te gaan en dingen te ondernemen! Hij raadt aan om activiteiten te kiezen die bij je passen en het maakt eigenlijk niet uit wat dit is. Jos krijgt de vraag hoe het zit met de afname van het reukvermogen op latere leeftijd. Hij geeft aan dat zintuigen inderdaad verminderen op oudere leeftijd, meestal vanaf 70 jaar. Reuk kan verbeterd worden door reuktesten. Een reuktest kan iemand doen met sterke geuren van bijvoorbeeld Italiaanse kruiden of koffie.

Wat doet u om uw brein vitaal te houden?

Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon