Terugblijk Inspiratiebijeenkomst Baanbrekend Perspectief

Het begon vanuit een ZIF bijeenkomst, waarna een verkenning volgde. Daaruit ontstond het experiment Baanbrekend Perspectief dat feestelijk werd afgesloten tijdens de inspiratiebijeenkomst op 16 juni in het Provinciehuis in Groningen! Lees hier meer!

Icon19-06-2023 Nieuws
Terugblijk Inspiratiebijeenkomst Baanbrekend Perspectief

Wat zijn de vooroordelen en kwaliteiten van oudere werknemers? Die vraag stelde Karin Kalverboer een zaal vol geïnteresseerden tijdens de Inspiratiebijeenkomst van Baanbrekend Perspectief op 16 juni in het Provinciehuis in Groningen. Tijdens deze inspiratiebijeenkomst waren deelnemers van het experiment aan het woord, was er ruimte voor discussie tijdens een rondetafelgesprek, werden onderzoeksresultaten gepresenteerd en kregen de aanwezigen inzicht in ageism en de Deep Democracy Dialoog.

Tjeerd van Dekken, gedeputeerde van de Provincie Groningen, heet iedereen welkom is het Provinciehuis. Baanbrekend Perspectief wordt gefinancierd door de provincie Groningen via het Verbindingsfonds, met geld uit het Nationaal Programma Groningen. Het Verbindingsfonds is bedoeld om nieuwe oplossingen te bedenken om mensen aan het werk te krijgen, te houden en zich een leven lang te ontwikkelen.

De Inspiratiebijeenkomst is de afsluiting van het experimentele project Baanbrekend Perspectief. Hierin kregen oudere werknemers aan het einde van hun loopbaan nieuw toekomstperspectief. Ze kregen de kans zich door te ontwikkelen, hun ervaring en kennis in te zetten en ze blijven zinvol en zingevend actief.

Op de bijeenkomst waren de deelnemers van het experiment aan het woord, was er een Rondetafelgesprek met Bert Hogeboom, Alied van den Berg, Ina Von Pickartz, Klaske Veth PhD en Sonja Lubbers. Daarna lichtten Klaske Veth en Jeannet Davids het onderzoek toe dat gedaan werd tijdens het experiment.

Terugblijk Inspiratiebijeenkomst Baanbrekend Perspectief foto 2

In het middaggedeelte gingen alle aanwezigen onder leiding van Louise Boelens aan de slag met een Deep Democracy Dialoog. Uit een verkenning binnen de groep kwamen vier thema's naar voren die in groepjes verder uitgediept werden. Deze thema's waren:

  • Inzetten eigen kracht
  • Anders kijken naar loopbaan: wat is loopbaan en wanneer stopt die?
  • Verbinding tussen leidinggevende en werknemers: hoe krijgen we organisaties zover dat ze het gesprek aan gaan?
  • Welke netwerken hebben we nodig en moeten we benutten in deze beweging?

Wilt u de volledige terugblik en presentaties van de Inspiratiebijeenkomst bekijken? Dat kan hier!

Na de presentatie van de vier groepen pakt Karin Kalverboer, directeur-bestuurder van het Zorg Innovatie Forum, nog even het woord. “We zijn klein begonnen, maar gaan steeds groter. Er gebeurt veel en het is waardevol om te verbinden en op te halen wat er nodig is. Klein starten werkt goed om grote dromen te realiseren. We blijven in gesprek, tekenen verhalen op en zoeken samen nieuwe wegen!”

Louise Boelens sluit nog af met de vraag wat iedereen meeneemt vanuit deze Inspiratiebijeenkomst: wat is de volgende stap of wat wil je doen in de beweging?

De aanwezigen geven aan in gesprek te willen met hun omgeving over wat ze voorbij hebben zien komen tijdens de inspiratiebijeenkomst. Ze gaan in gesprek met hun collega’s, leidinggevenden of privéomgeving. Een aantal deelnemers geeft aan te willen meedenken ik het vervolg of een rol te willen spelen in het netwerk. Een super waardevolle opbrengst van een inspirerende bijeenkomst!

Wilt u op de hoogte blijven van alles rond Baanbrekend Perspectief en het vervolg? Laat het ons dan weten via info@zorginnovatieforum.nl, schrijf u in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn. Op www.zorginnovatieforum.nl vindt u meer over Baanbrekend Perspectief en onze andere projecten!

De uitvoering van Baanbrekend Perspectief was in handen van het Zorg Innovatie Forum in samenwerking met FNV, Noorderpoort, Lentis, Qbuzz b.v., Cosis, Politie Nederland, Drenthe College, Hanzehogeschool Groningen, werkgeversvereniging AWVN en CNV. 

Terugblijk Inspiratiebijeenkomst Baanbrekend Perspectief foto 3
Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon