Het ABOARD-project is halverwege!

Het ABOARD-project is halverwege en dat werd op 20 november gevierd in Amstelveen met de Midterm meeting. Lees hier alles over die meeting en het project over Alzheimer. 

Icon27-11-2023 Nieuws
Het ABOARD-project is halverwege!

De ziekte van Alzheimer is één van de grootste uitdagingen voor de gezondheidszorg van deze eeuw. De ziekte van Alzheimer is helaas nog niet te geneze, waardoor de zorg zich nu vooral richt op de latere fases van de ziekte, wanneer er sprake is van dementie. Terwijl het langste stuk van de ziekte zich afspeelt vóór de fase van dementie. De sleutel voor het stoppen van Alzheimer ligt dus in de beginfase, en dat is waar de consortiumpartners van ABOARD zich mee bezig houden. Gedurende dit vijfjarige project proberen zij Alzheimer te stoppen voor het start. 

In Amstelveen kwamen de partners samen voor de Midterm meeting, halverwege het project. Een middag vol informatie, inspiratie en samenkomst. Patiënten, familie, studenten, ondernemers, onderzoekers en zorgprofessionals hesen deze middag het spreekwoordelijke zeil en vertelden waar zij zich binnen het project mee bezig hielden. Zo kregen aanwezigen meer te horen over het ABOARD Cohort, waarin (gezonde) ouderen vragenlijsten beantwoorden om zo meer inzicht te geven aan onderzoekers in de manier waarop dementie zich uit. Binnen het ABOARD Cohort werkt de hele zorgketen voor dementie samen: ziekenhuizen, huisartsen, verzorgingstehuizen en zorgcentra. Ook bedrijven zoals softwareontwikkelaars en marketingbureaus zijn betrokken voor de verzameling van grote hoeveelheden data. Bovendien geeft een eindgebruikerscommissie advies over alles wat we doen. Een breed spectrum aan partijen zijn dus betrokken bij dit project vanuit hun intrinsieke motivatie. Dat maakt deze samenwerking uniek en kan als een voorbeeld dienen voor andere partnerschappen.

Ook deelnemen aan het ABOARD Cohort? U kunt zich hier aanmelden!

Jonge onderzoekers aan het woord
Binnen het ABOARD-project wordt veel onderzoek gedaan, onder andere door jonge onderzoekers. Tijdens de Midterm meeting kregen zij de kans hun onderzoek te presenteren. Fleur Visser, PHD'er van het UMCG, deed onderzoek naar signalering in de maatschappij. Het Zorg Innovatie Forum en Platform Pouwer nemen net als het UMCG deel aan werkpakket 4 binnen ABOARD, en hielpen Fleur met haar onderzoek. Voor dit onderzoek werden mensen die via werk in contact komen met ouderen die mogelijk dementie hebben benaderd. Denk hierbij aan kappers, bibliotheekmedewerkers, mensen die werken met cliënten zoals bij de GGMD en Kentalis en mensen in de huishoudelijke hulp. Met dit onderzoek werd verkend wat voor rol mensen in de samenleving kunnen hebben bij het herkennen van dementie of cognitieve problemen. Fleur Visser en Lisa Zwiers presenteerden dit onderzoek tijdens de Midterm meeting. Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat iets meer dan de helft van de respondenten actie onderneemt bij het vermoeden van dementie. De meeste mensen hadden ook al kennis over dementie, maar hebben hierin geen scholing gehad. De behoefte aan scholing was wel hoog namelijk 60%. Het onderzoek is nu voornamelijk in Noord-Nederland uitgevoerd, maar wordt hopelijk in 2024 uitgebreid. 

Het ZIF en Platform Pouwer zijn heel blij om vanuit de maatschappelijk betrokken rol te kunnen bijdragen aan het ABOARD-project. De verbinding van wetenschap en zorg met de maatschappij is onwijs belangrijk. Bij Platform Pouwer zijn veel actieve ouderen betrokken, en die stem moet gehoord worden. Dat gebeurt gelukkig binnen het ABOARD-project en daar zijn wij heel blij mee!



Het ABOARD-project is halverwege! foto 3
Deel dit artikel

Meer nieuws

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Denkt u weleens na over uw eigen kracht en kwetsbaarheid?

Bekijk nu de publicatie 'Luister naar de Stem van Ouderen' met daarin de krachtige verhalen van acht ouderen!..

Verder lezen
Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Campagne ‘Zelfstandig thuis met vertrouwen’ van start

Met de juiste (digitale) hulpmiddelen kunnen ouderen veilig en vertrouwd thuis blijven wonen. Er zijn talloze handige hulpmiddelen op de markt, die het leven aanzienlijk makkelijker kunnen maken. L..

Verder lezen
Nieuw advies Raad van Ouderen:

Nieuw advies Raad van Ouderen: "Maak van het openbaar vervoer een nutsvoorziening"

Op 8 februari heeft de Raad van Ouderen het advies ‘Ruimte voor Ouderen, met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis’ aangeboden aan de Directeuren-Generaal van de ministeries van..

Verder lezen
Icon