Cultuurparticipatie voor iedereen!

Op Wereld TOS dag staat iedereen met een taalontwikkelingsstoornis in het zonnetje!

Icon13-10-2021 Nieuws
Cultuurparticipatie voor iedereen!

Cultuurparticipatie voor iedereen!

Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is niet makkelijk. Daarom staat op 15 oktober tijdens Wereld TOS dag iedereen met TOS in het zonnetje. En dat is hard nodig, want veel mensen hebben nog nooit gehoord van TOS.

Voor kinderen met TOS kan het lastig zijn om deel te nemen aan dingen die voor andere kinderen vanzelfsprekend zijn. Durf je bijvoorbeeld op een toneel te staan, als je moeite hebt met taal? In Kunstlab ‘Zien wie je bent’ van het project Beeldentaal gaan kinderen met TOS samen met cultuurmakers van het Houten Huis aan de slag.

Je iets voorstellen, je ergens in inleven en jezelf goed kunnen uitdrukken zijn krachtige eigenschappen waar je een leven lang iets aan hebt. Om die creatieve spier aan het werk te zetten, ontwikkelde Het Houten Huis in cocreatie met het onderwijs, Het Houten Huis in de klas. De Verbeeldingsboom is daaruit als basis gekozen voor dit traject. Op een speelse en filosofische wijze wordt gestimuleerd hoe je na kunt denken over jezelf, de ander en over de wereld om je heen. De Verbeeldingsboom komt een jaar op de groep te staan. Per seizoen hoort er een pakket kaarten bij, waarop opdrachten, spelletjes en (filosofische) vragen staan. Er zijn korte en langere opdrachten, en speciale kaarten om het project te starten, te eindigen en om feestdagen te vieren.

Het Kunstlab vindt plaats tijdens de naschoolse groepsbehandeling op de locatie van de Kentalis Tine Marcusschool. Er is gekozen voor twee trajecten in de schooljaren 2021-2022 en 2022-2023.

Beeldentaal

Het Zorg Innovatie Forum, Kentalis, het Noord Nederlands Toneel, Het Houten Huis, Club Guy & Roni, SPOT Groningen, GGMD, gemeente Groningen en Hanzehogeschool Groningen slaan gedurende twee jaar in het project Beeldentaal de handen ineen om inclusie te vergroten voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en voor jongeren en jongvolwassenen die doof of slechthorend zijn. Via het project Beeldentaal, mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de gemeente Groningen, willen de samenwerkende organisaties dat mensen met een auditieve beperking of TOS vanzelfsprekend actief mee kunnen doen aan cultuur. In drie verschillende Kunstlabs gaan de deelnemers aan de slag met toneel, muziek en dans. Lees hier meer over het project!

Ongeveer 266.000 kinderen en jongeren hebben TOS (ongeveer 5%). TOS uit zich bij iedereen anders. In de hersenen van deze kinderen en jongeren wordt taal minder goed verwerkt. Mensen met TOS hebben daarom veel moeite met uiten en begrijpen van taal. Met extra hulp kunnen mensen met TOS goed meekomen. Het organiseren van de Nederlandse Wereld TOS Dag is een initiatief van ouders van kinderen met TOS en wordt van harte ondersteund door jongeren met TOS en de organisaties en instellingen in Nederland voor kinderen en jongeren met TOS.

Cultuurparticipatie voor iedereen! foto 2


Deel dit artikel

Meer nieuws

In drie sessies naar succesvolle fondsenwerving

In drie sessies naar succesvolle fondsenwerving

Het Zorg Innovatie Forum en PNO Consultants helpen ZIF-stakeholders in drie sessies met het werven van fondsen en subsidies...

Verder lezen
Noorden krijgt impuls voor voortzetting leernetwerken

Noorden krijgt impuls voor voortzetting leernetwerken

NetwerkZON2020 krijgt een vervolg: NetwerkZON2026 Modern Health. Het ZIF heeft samen met NetwerkZON deze aanvraag opgesteld en zij werken ook samen in de uitvoering in de komende projectperiode. Le..

Verder lezen
Het Zorg Innovatie Forum gaat verhuizen!

Het Zorg Innovatie Forum gaat verhuizen!

Vanaf 1 november is het ZIF gevestigd aan de Rummerinkhof 2 in Haren..

Verder lezen
Icon