Baanbrekend Perspectief - het experimentimage

Baanbrekend Perspectief - het experiment

Tien werknemers ouder dan zestig jaar gaan in de experiment aan de slag met hun loopbaan, en (zelf)ontwikkeling om nieuw toekomstperspectief te creëren.

Met de start van het experiment Baanbrekend Perspectief krijgen tien medewerkers ouder dan 60 jaar aan het einde van hun loopbaan nieuw toekomstperspectief. Ze krijgen de kans om zich te gaan (door)ontwikkelen, hun ervaring en kennis wordt behouden, en ze blijven zinvol en zingevend actief. Het Zorg Innovatie Forum in samenwerking met FNV, Noorderpoort, Lentis, Qbuzz, Univé, Cosis en het Drenthe College zijn betrokken bij het project en experiment Baanbrekend Perspectief.

Baanbrekend Perspectief wordt via actiebegeleidend onderzoek geanalyseerd en geëvalueerd door het lectoraat Duurzaam HRM van de Hanzehogeschool Groningen (lector Klaske Veth) op verschillende niveaus, o.a. leiderschap, organisatie en omgevingsniveau. Ook wordt er gekeken naar de maatschappelijke, arbeidsrechtelijk en economische impact.

Karin Kalverboer, directeur-bestuurder van het Zorg Innovatie Forum, hoopt natuurlijk dat meer organisaties zich willen inzetten om oudere werknemers aan het werk te houden en jong talent aan te sporen. “Het zou heel mooi zijn als steeds meer organisaties zich aansluiten bij Baanbrekend Perspectief en op deze manier kennis en ervaring behouden blijft. Geïnteresseerde organisaties mogen ons daarvoor altijd benaderen!”

Het experiment van Baanbrekend Perspectief wordt mogelijk gemaakt door het Verbindingsfonds van de Provincie Groningen. Meer weten over de toekenning? Klik dan hier!

Bekijk hier de flyer die wij maakten over het project Baanbrekend Perspectief!

Baanbrekend Perspectief - het experiment foto 2

In dit experiment zijn 10 oudere werknemers van september 2022 tot en met juni 2023 aan het werk met hun toekomstperspectief. Dit doen zij in wekelijkse bijeenkomsten, waarin ze aan de slag gaan met diverse thema's en hun wensen en behoeften in kaart brengen. In november 2022, ongeveer halverwege het traject, was er ruimte voor reflectie en beraad. Lees hier hoe dat eraan toe ging!

Een van de deelnemers is sinds zijn deelname aan het experiment gestart met cellolessen, omdat hij graag naast zijn focus op werk ook wil oriënteren op een volgende fase. Verder zijn deelnemers van plan een podcast te maken om de taboe rondom zestigplussers te doorbreken. Lees ook de ervaringen van deelnemers hieronder.

"Ik kijk de hele week uit naar de trainingsdag van Baanbrekend Perspectief op dinsdag."

"Laatst las ik een artikel over: wie ben ik als niemand kijkt? Ik heb mijn hele leven gewerkt en ik bevind me altijd in de openbare ruimte, maar als ik straks stop met werken, wie ben ik dan nog? Binnen het experiment Baanbrekend Perspectief ben ik me ervan bewust geworden dat het leven niet stopt na het pensioen. Ik kan dan starten met mijn derde carrière. Niet voor 4 dagen in de week, maar bijvoorbeeld voor 2 dagen in de week. Ik doe dan wat ik het leukst vind."

"Bij Baanbrekend Perspectief is er onvoorwaardelijke aandacht, tijd en ruimte om stil te staan bij het leven."

Het experiment van Baanbrekend Perspectief wordt in juni 2023 afgesloten met een inspiratiebijeenkomst. Kijk hier voor meer informatie!

Baanbrekend Perspectief - het experiment foto 3

Onze collega Sanne Martena deed voor afstudeerstage onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van 60+’ers. Wilt u meer weten over dat onderzoek? Klik dan hier!

Andere activiteiten

Icon