E-health is één van de thema’s waarop het Zorg Innovatie Forum al langere tijd actief is. Met de E-health Kenniswerkplaatsen en het project E-health Adaptatie worden verbindingen gemaakt tussen eindgebruikers, ontwikkelaars, en zorgprofessionals.
E-health Kenniswerkplaats
Samen met het UMCG en de Universiteit Twente is het Zorg Innovatie Forum een aantal jaren bezig geweest met het bouwen van een netwerk rondom e-health implementatie. Dit netwerk bestaat uit partijen uit de zorg, onderwijs, wetenschap, overheid en bedrijfsleven, en heeft als doel de opschaling van e-health technologie in Noord- en Oost-Nederland te bevorderen. Het ZIF betrekt ook haar stakeholders die raakvlakken hebben met het thema bij dit netwerk. Op dit moment vinden er geen kenniswerkplaatsen meer plaats , maar is zorgtechnologie nog wel regelmatig onderdeel van projecten waarbij het Zorg Innovatie Forum betrokken is.
Denk bijvoorbeeld aan de campagne van Groninger Kracht over het nut van zorgtechnologie voor ouderen. Kijk op www.thuismetvertrouwen.nl om de campagne te bekijken. Het Zorg Innovatie Forum hielp mee de campagne op te zetten en te testen bij de doelgroep.
E-health Adaptatie
Het aantal ouderen neemt snel toe en 94% van hen blijft thuis wonen. Deze toenemende vergrijzing doet een groot beroep op de zorg en zorgkosten. Het wordt steeds belangrijker voor ouderen om digitaal vaardig te zijn. In 2020 verscheen de publicatie 'Ouderen aan de Knoppen' die is voortgekomen uit het project 'E-Health Adapatie'. Via E-health Adaptie verkende het ZIF in hoeverre ouderen al digitaal vaardig zijn, en concreet werd een antwoord gezocht op de vraag hoe de ‘niet-digitale ouderen’ gevonden en bereikt kunnen worden. Onder digitale vaardigheden valt het basisgebruik van de smartphone, tablet, en computer voor bijv. het aanvragen van huursubsidie, online spelletjes doen, videobellen en internetbankieren. Maar ook het gebruik van e-health (apps) – zoals online afspraken maken met zorgverleners, een herhaalrecept aanvragen, en werken met een diabetes app.In de publicatie is te lezen over digitalisering van ouderen in een tijdperk waarin digitale vaardigheden enorm belangrijk zijn. Daarnaast zijn twee onderzoeken van studenten van de Hanzehogeschool Groningen hierin opgenomen. Hoe zorg je ervoor dat ook ouderen mee komen, en hoe speel je zo goed mogelijk in op hun behoeften? Lees de publicatie hier.